Nieuws

26 mei 2020 Eendenkroos

Er is onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie bij eendenkroos dat met arsenicum vergiftigd is, om het placebo-effect uit te sluiten. Er is een leuk publieksfilmpje van gemaakt door het Homeopathy Research Institute.

24 januari 2020 Wel of niet vaccineren?

Er is veel discussie in de media over het onderwerp vaccineren, waarin vooral de redenen om wél te vaccineren aandacht krijgen. Er is weinig ruimte en begrip voor de keuze om niet te vaccineren, ouders die deze keuze maken worden gemakkelijk weggezet als onverantwoordelijk. Wil je ook informatie over de andere kant? Lees dan dit artikel op klassiekehomeopathie.nl.

14 januari 2020 Cursus Zelf helpen met homeopathie 14 februari

Op vrijdag 14 februari geeft onze collega Ton Jansen (Den Hoorn) de cursus Zelf helpen met homeopathie. Veel acute klachten kunt u vaak prima zelf behandelen. Deze cursus geeft u de basiskennis die u nodig heeft om met een selectie aan middelen zelf aan de slag te gaan. U krijgt veel informatie over de verschillende EHBO-middelen. Ook leert u hoe u met behulp van het boekje 'Homeopathische Huis-Reisapotheek' bepaalt welk middel nodig is en wanneer u professionele hulp inschakelt. De kosten voor deze dag bedragen € 100,00 inclusief koffie, thee en biologische lunch. Voor meer informatie klikt u hier.

24 oktober 2019 Onderzoek depressie bij tieners en de pil

Wij zien in onze praktijk veel vrouwen – en ook tienermeiden – die kampen met psychische klachten. Ze voelen zich down, hebben wisselende stemmingen, last van PMS, zijn snel geïrriteerd, soms op het agressieve af. Vaak komen de vrouwen in eerste instantie met fysieke klachten die niet direct te linken zijn aan de pil. We zien dan dat deze vrouwen ook psychisch enorm opknappen als we het hormoonstelsel in balans brengen met een homeopathische detoxkuur. Er komt meer stabiliteit en zij komen beter in hun vel te zitten. Ze voelen zich ‘lichter’. Het zou mooi zijn als dit verband tussen psychische klachten en pilgebruik ook door onderzoek bevestigd wordt. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van de pil op de psyche van de vrouw. Het begin is er: http://www.medischdossier.org/blog/482/pil-gelinkt-aan-depressie-bij-tieners.html

11 oktober 2019 Australisch rapport verder uitgelicht: resultaten positief voor homeopathie

Een positief rapport over homeopathie werd jarenlang verzwegen. Het oorspronkelijke Australisch rapport van de Australische overheidscommissie NHMRC uit 2012 blijkt veelbelovend voor homeopathie. Het tweede rapport uit 2015 oordeelde negatief over homeopathie. Dit negatieve oordeel bleek achteraf onjuist, zo is recent bekend gemaakt. De Homeopathy Research Institute (HRI), een internationale organisatie die wetenschappelijk onderzoek in homeopathie wil bevorderen, noemt het vrijgeven van het eerste Australische rapport een overwinning. Een opsteker voor patiënten, beleidsmakers en eenieder die transparantie voorstaat. Voor meer informatie klik hier.

7 juli 2019 Boekentip: De kracht van alternatieven (Toine de Graaf)

In het pas verschenen onderzoeksrapport van het CBS (zie bericht hieronder) komen de verschillende opvattingen over ‘alternatieve geneeskunde’ aan bod. Meningen worden vaak gevoed door ervaringen en feiten, maar zeker niet altijd. En wat betreft ‘alternatieve geneeskunde’ lijken feiten er minder toe te doen, vooral bij de criticasters. Daarom deze link naar een interview met journalist Toine de Graaf over zijn boek, waarin hij de vooroordelen en het onbegrip ontleedt en beschrijft waar de kracht van alternatieve behandelmethoden ligt.

18 juni 2019 ‘Meerderheid voorstander van opname alternatieve geneeswijzen in basispakket’

Uit recent onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat bijna één op de vijf volwassenen de afgelopen vijf jaar een alternatieve genezer te hebben bezocht. Zij zijn hier doorgaans erg over te spreken. Vrouwen, personen tussen 25 en 65 jaar en hoogopgeleiden gaan relatief vaker naar een alternatief genezer. Ongeveer een kwart van de bevolking hecht evenveel waarde aan reguliere en alternatieve geneeswijzen. En 60% van de volwassen bevolking vindt dat alternatieve geneeswijzen opgenomen moeten worden in het basispakket. Door deze groep worden de acupuncturist, chiropractor en homeopaat het vaakst genoemd als te vergoeden geneeswijze. Voor meer informatie klik hier.

7 mei 2019 Eerste advies bij chronische migraine: stop pijnstillers

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum concluderen dat patiënten met chronische migraine die frequent pijnmedicatie gebruiken daar beter mee kunnen stoppen. Na het afkicken van de medicatie was het aantal hoofdpijndagen met 25% afgenomen (vijf dagen), en het aantal dagen met migraine zelfs met 45% (zes tot zeven dagen). Behandeling met botox bleek geen verschil te maken, ook niet een jaar na de behandeling: van de patiënten had 60 procent geen last meer van chronische migraine en meer dan 30% had geen preventieve medicatie meer nodig. Zie voor meer informatie deze link. Met homeopathie kan het afkicken goed begeleid worden (via een detoxkuur) en het verder verminderen van de hoofdpijnklachten. In het artikel van april is te lezen hoe homeopathie daar bij kan helpen..

April 2019 Homeopathie bij pijnklachten

Dit keer een casus van een collega in Noord-Holland over het verlichten van pijnklachten na een whiplash. Joke heeft in 1999 een auto-ongeluk gehad met een whiplash tot gevolg. De revalidatie was lang en pijnvrij werd ze nooit. Daar komt bij dat Joke een allergie heeft voor alle pijnmedicatie. Toen ze het gevoel kreeg niet verder te komen met huisarts en specialisten, maakte ze een afspraak met een homeopaat. Via deze link is te lezen hoe de behandeling verlopen is. 

25 december 2018 Regelmatig saunabezoek goed voor de gezondheid 

Al duizenden jaren kent men in Scandinavië de traditie van het saunabezoek. Meestal ter ontspanning, maar het geven van hitteprikkels aan het lichaam blijkt ook erg gezond te zijn voor lichaam en geest. Finse onderzoekers hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de gezondheidseffecten van 1 tot 3 saunabezoek per week. Het vermindert een hoge bloeddruk, helpt bij longproblemen, artritis, hoofdpijn, griep en verschillende psychische aandoeningen. Saunabezoek is niet aan te raden tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of bij nog niet-stabiele hart- en vaatziekten. Voor meer informatie klik hier.

21 december 2018 Overzicht keuze zorgverzekeringen en vergoedingen 2019 

Vindt u het ook zo lastig om de juiste zorgverzekering te kiezen? Zoveel keus terwijl er eigenlijk maar 10 'grootbedrijven' zijn. Bijna alle zorgverzekeringen vergoeden een deel van de consulten ‘alternatieve geneeswijzen’, bij sommige moet daar wel expliciet voor gekozen worden. Goed om te weten dat zorgverzekeraar CZ komend jaar de reikwijdte van bepaalde alternatieve therapieën beperkt. Zo worden reïncarnatietherapie, ayurvedische geneeskunde, orthomoleculaire en craniosacrale therapie niet meer vergoed per 2019. Over dit besluit is overigens veel ophef geweest in de media. Klik op de onderstreepte afkortingen voor de links naar het vergoedingenoverzicht 2019 voor de aanvullende zorgverzekeringen met specifieke dekking voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH en NWP.

24 oktober 2018 Australisch rapport over homeopathie staat onder druk 

Vorig jaar september is er veel ophef geweest over het rapport van de EASAC, de adviesraad van Europese wetenschapsinstituten (zie bericht hieronder). Nu blijkt dat de Australische bijdrage aan dit rapport niet gebaseerd is op erkende wetenschappelijke richtlijnen of normen. De Senaat van Australië heeft daarvoor de National Health & Medical Research Council (NHMRC), auteur van de Australische bijdrage, op het matje geroepen. De NHMRC heeft het bewijsmateriaal over homeopathie beoordeeld als 'er is geen betrouwbaar bewijs' voor de werkzaamheid van homeopathie. Deze conclusie is gebaseerd op 5 studies, 171 studies zijn mogelijk onterecht niet meegenomen in de analyse. Voor meer informatie klik hier (Nederlands) en hier (Engels).

18 september 2018 Zelfs fitte mensen lopen gezondheidsrisico bij te veel zitten 

De relatie tussen overgewicht en diabetes is algemeen bekend, net als het verband tussen veel zitten en diabetes. Nieuw is dat dit verband nu ook is gelegd bij mensen die regelmatig sporten. De kans op diabetes neemt dus ook toe bij sportievelingen die veel zitten. Voor meer informatie klik hier.

17 juli 2018 Leefstijlgeneeskunde in het basispakket van de zorgverzekering 

De eerste horde op weg naar betere preventieve gezondheidszorg is genomen. Vanaf 2019 wordt hulp bij overgewicht vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Voor meer informatie klik hier.

13 mei 2018 Resultaten internationaal onderzoek naar PMS 

De resultaten van internationale onderzoek naar PMS en PMDD, dat eind 2012 gestart is, zijn bekend. In het onderzoek werden homeopathische en 'gebruikelijke' behandeling van vrouwen met PMS en PMDD vergeleken. Helaas kon de studie in Duitsland geen doorgang vinden. Uiteindelijk hebben 47 vrouwen in Nederland en Zweden meegedaan. De verbetering van premenstruele symptomen na 4 maanden was in de groep met aanvullende homeopathie significant groter dan in de groep met alleen gebruikelijke behandeling. Ook waren in de homeopathiegroep de veranderingen in ervaren zwaarte van ‘eigen problemen’ en de scores voor ‘welbevinden’ significant beter. Voor meer informatie klik hier.

10 mei 2018 Protonpompremmers kunnen de kans op maagkanker tot 800% doen toenemen

Mensen die zuurverminderende middelen (protonpompremmers, PPI’s) tegen spijsverteringsproblemen gebruiken, hebben tot acht keer meer kans om maagkanker te krijgen, zo bleek uit een onderzoek. De kans om maagkanker te krijgen nam toe naarmate mensen de middelen langer gebruiken. Het risico was verdubbeld bij mensen die de geneesmiddelen gedurende een jaar of minder gebruikten, maar bij mensen die de PPI’s langer dan een jaar toegediend kregen was het risico vervijfvoudigd; en dat nam tot acht keer toe als de PPI’s gedurende twee jaar of langer gebruikt werden. Lees hier meer...

27 maart 2018 Een eitje, ook voor de baby

Eieren werden meer dan een halve eeuw lang gedemoniseerd omdat ze cholesterol zouden verhogen. Een foute bewering... want eieren zijn gezond. En dat is ook wel logisch, ze bevatten alles wat een groeiend organisme nodig heeft: eiwitten met alle aminozuren, en genoeg choline voor zenuw- en hersengroei én om cholesterol netjes vloeibaar te houden in het bloed. Lees hier meer...

7 februari 2018 Vijf tips om genoeg groente te eten

Het lijkt niet altijd even makkelijk om genoeg groente (250 gram per dag) te eten. Met deze 5 tips lukt het vast beter. Aanvullend op deze tips is een goed gevulde (eventueel gepureerde) groentesoep een makkelijke manier om aan lekker veel groente te komen. En gaat er ook bij kinderen doorgaans goed in! Ook kunt u restjes gegrilde groente gebruiken als broodbeleg of in een lunchsalade. Hou onze nieuwsbrief in de gaten, hierin komt een recept voor een heerlijke en makkelijke soep boordevol groente!

5 december 2017 'Veel artsen erkennen soms ook nutteloze medicijnen voor te schrijven'

Uit onderzoek onder 5000 artsen in Groot-Britannië blijkt dat meer dan 80% van de artsen medicijnen en/of behandelingen voor te schrijven waarvan zij weten dat deze onnodig zijn of niet werken – inclusief chemotherapie bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium. Lees meer... 

28 november 2017 Vergoedingen homeopathie zorgverzekeringen 2018

In het vergoedingenoverzicht 2018 worden de aanvullende  zorgverzekeringen vermeld en daarbij de dekking die deze geven specifiek voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH.

13 oktober 2017 'Gebruik van homeopathie neemt explosief toe'

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is homeopathie de tweede geneeswijze ter wereld. Het wordt toegepast in 66 landen en het aantal gebruikers groeit snel. Volgens het bureau Transparency Market Research is het gebruik van homeopathie is wereldwijd de afgelopen jaren explosief gestegen, vooral in Europa, Noord Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Lees meer... 

25 september 2017 Effectiviteit homeopathie: wetenschappelijke ophef en patiëntervaringen

Afgelopen week publiceerde de Volkskrant een artikel over homeopathie, gebaseerd op een verklaring van EASAC, een adviesraad van Europese wetenschapsinstituten. Het advies van EASAC is om homeopathische middelen aan dezelfde strenge regels te laten voldoen als reguliere geneesmiddelen, dat betekent dat naast controle op veiligheid ook bewijs van werkzaamheid gegeven zou moeten worden (dat laatste is nu geen eis). Dit lijkt een redelijk advies, maar verder lezend zijn de groep opstellers er al van overtuigd dat homeopathie niet werkt. In de literatuurlijst staan alleen maar publicaties die ook tot deze conclusie komen. Niet opgenomen zijn de uitmuntende onderzoeken waarop bijvoorbeeld de Zwitserse overheid haar beslissing baseert om homeopathie wel in het verzekerde pakket op te nemen. De KVHN heeft een open brief aan de EASAC geschreven. In het programma 'Dit is de dag' van 21 september licht Cristien Klein, arts-homeopaat, toe dat homeopathie wel bewezen is. Liesbeth Ellinger, homeopatisch dierenarts, heeft in het NRC commentaar gegeven op het artikel in de Volkskrant. Het NRC heeft afgelopen week ook een artikel geschreven over homeopathie, maar dan over patiëntervaringen. Dat geeft gelijk een veel genuanceerder beeld. Volgens het CBS zijn er bijna 1 miljoen Nederlanders die een ‘alternatief genezer’ bezoeken, waaronder 20% een homeopaat. Goed om te weten dat de Stichting Gezond Leven patiëntervaringen verzamelt. Wilt u hier ook aan bijdragen, zie deze link.

21 juli 2017 'Gebruik zoetstoffen leidt niet tot gewichtsverlies, integendeel'

Onderzoek toont aan dat het gebruik van zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en stevia in plaats van 'gewone' suiker niet leidt tot gewichtsverlies. Lees meer...

7 maart 2017 Standpunten politieke partijen ten aanzien van homeopathie en CAM-zorg

Wilt u de standpunten weten van de politieke partijen ten aanzien van homeopathie om mee te laten wegen bij uw partijkeuze op 15 maart? Check deze link.

20 januari 2017 'Breuken helen sneller met homeopathie'

Homeopathie wordt al eeuwen toegepast om de genezing van breuken te versnellen, callusvorming te bevorderen (de natuurlijke manier waarop een breuk in een bot weer dichtgroeit) en pijn te verminderen. Dit is nu ook wetenschappelijk onderzocht: tussen 2009 en 2012 werden 67 patiënten, die met een gebroken enkel waren opgenomen in een Indiaas ziekenhuis, uitgenodigd om aan een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek deel te nemen. De homeopathische behandelingsgroep ervoer een snellere genezing, en significante verbetering van de breuklijn, rand, callusvorming en breukheling in vergelijking met de placebo groep. Ze ervoeren ook minder pijn en gebruikten minder pijnstilling. Voor meer informatie zie deze link.

12 januari 2017 Arts Henk Fransen streeft naar medicijnloos ziekenhuis

Fransen heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met kanker en geeft bijscholingen aan artsen, psychologen en natuurgeneeskundigen. Zijn heldere visie op de kracht van het zelfgenezende vermogen is waardevol voor zowel zieke als gezonde mensen. De afgelopen jaren gaf hij lezingen op (inter)nationale congressen over preventie, ziekte en gezondheid. Daarnaast gaf hij tientallen lezingen en trainingen voor tal van bedrijven en beroepsverenigingen. Stap voor stap wil Fransen toewerken naar het meerdere keren per jaar organiseren van langer durende workshops voor zieke mensen waarin Zhineng intensiever beoefend kan worden. Tijdens deze langer durende workshops krijgen deelnemers deskundige begeleiding in alle zaken die van belang zijn in een goede alternatieve totaal aanpak van kanker: voeding, supplementen, ontgifting, stress, omgevingsfactoren, etc. Op den duur wil hij op die manier een centrum realiseren waar mensen het hele jaar door deskundig begeleid kunnen worden en een aantal effectieve alternatieve behandelingen kunnen krijgen: het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland. Dit is een toekomstvisie. De weg er naartoe een stapsgewijs proces. Voor meer informatie, zie deze link.

20 december 2016 'Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk'

Wat de natuurgeneeskunde al veel langer weet, wordt gelukkig ook steeds meer door de reguliere geneeskunde onderkend, namelijk dat antidepressiva niet of nauwelijks werken en vooral schadelijk zijn, zie deze link. Depressieve gedachten gaan over het algemeen vanzelf over, soms zijn ze langduriger en is er meer aan de hand. Vaak zien wij, net als andere natuurgeneeskundigen, een relatie tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Daar komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. Een gezonde darm is een gezonde geest! Met klassieke homeopathie, goede voedingsadviezen en tijdelijke ondersteuning met supplementen kunt u uw darmen (en geest) weer gezond krijgen.

16 november 2016 Homeopathie verbetert slaappatronen bij mens en dier

Nadat onderzoek bij dieren uitwees dat bepaalde homeopathische middelen de 'non rapid eye movement' (NREM) slaap bij dieren verbeterde, blijkt uit ander onderzoek dat ook de NREM en totale slaap bij jongvolwassenen verbeterde na inname van twee geselecteerde homeopathische middelen. Zie deze link voor meer informatie. 

8 november 2016 Homeopathie op youtube

Bekijk hier de diverse filmpjes van personen die vertellen over hun ervaring met homeopathie. 

26 oktober 2016 Zuiver in de krant

Lees hier het artikel over Zuiver dat verscheen in de Rijswijkse krant en de Zuidwester krant.

7 oktober 2016 10.00 - 17.00 uur Cursusdag 'Zelf Helpen met Homeopathie'

Tijdens deze cursusdag leert u hoe u in acute gevallen zelf kunt helpen met homeopathie. Een gezellige en interactieve dag vol tips en adviezen. Zie voor meer informatie www.gezondheidinbeweging.nl. Deelname: € 100,00 inclusief uitgebreide biologische lunch. Locatie: Centrum voor Gezondheid in Beweging, Veenakkerweg 5, 2635 NC Den Hoorn

28 september 2016 Ritje in de achtbaan tegen nierstenen?

Een opmerkelijk bericht, lees hier wat de beste plek is om nierstenen kwijt te raken...

22 september 2016 Vooral hoogopgeleiden bezoeken een alternatieve genezer

Het Meertens Instituut bestudeert de sociaal-culturele aspecten van alternatieve geneeswijzen. Lees meer...

13 augustus 2015 De potentie van homeopathie bij infecties

Twee recente studies laten de potentie van homeopathische behandeling bij infecties van de bovenste luchtwegen zien. Uit zowel een dubbelblinde studie met 80 patiënten als een observatiestudie bij 85 kinderen blijkt dat de homeopathische behandeling vergelijkbare (of betere) resultaten geeft als behandeling met antibiotica. Zie voor meer informatie deze link.

23 februari 2015 Ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan

Vrijwel alle ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan, zoals mindfulness, yoga of ontspanningsoefeningen. Bekende behandelwijzen als homeopathie, antropsofische geneeskunde en (andere) natuurgeneeskunde komen echter nauwelijks voor. Zie voor meer informatie deze link.

15 augustus 2014 Hoe werkt homeopathie?

Homeopathie maakt gebruikt van de geheugenfunctie van water. De werking van homeopathie wordt mooi uitgelegd in dit artikel en filmpje. Zie deze link voor meer informatie.

11 april 2014 Vermoeidheid door uitgeputte bijnieren

Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, maar zelden zal een arts de oorzaak zoeken in 'uitgeputte bijnieren'. Jarenlange stress kan ertoe leiden dat de bijnieren onvoldoende hormonen, zoals DHAE en cortisol, gaan produceren. Een typisch symptoom is vermoeidheid overdag, maar 's avonds een te geprikkeld gevoel om de slaap te kunnen vatten. zie ook deze link. Belangrijk is om in ieder geval 2 à 3 liter water met voldoende mineralen te drinken en gluten te vermijden. Vitimine C, B5 en andere B-vitaminen helpen bij het herstel van de hormoonproductie in de bijnieren. Verder kunnen kruiden helpen het lichaam meer energie te geven zonder achteraf uitputting uit te lokken. Ook met homeopathie kunnen de bijnieren ondersteund worden.

28 maart 2014 Filmpje over homeopathie

Het programma Altijd Jong heeft een korte documentaire gemaakt over homeopathie. Zie deze link.

4 januari 2014

Terwijl Zwitserland en Amerika de waarde van de complementaire geneeskunde erkennen, probeert de Nederlandse overheid het gebruik ervan te ontmoedigen. Zo mogen indicaties niet meer op homeopathische geneesmiddelen worden vermeld en worden hoge boetes gegeven als op websites informatie wordt gegeven over de werking van complementaire geneesmiddelen. Onze minister van Volksgezondheid Schippers is een hetze gestart tegen de complementaire geneeskunde en lijkt er een persoonlijke agenda op na te houden.
Bekijk via deze link de toespraak die minister Schippers voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij opnam en oordeel zelf. Vindt u ook dat een minister objectief moet zijn en dat u zelf moet kunnen bepalen voor welke zorg u kiest? U kunt haar dat laten weten door haar een e-mail te sturen. Er is ook een petitie waarin haar aftreden geëist wordt, zie deze link.

30 december 2013 Voorkomen van antibioticaresistentie: de waarde van homeopathie

In zijn blog op Artsennet draagt Frans Kusse diverse oplossingen aan die leiden tot minder en zorgvuldiger antibioticagebruik bij mensen en dieren. Naast preventie, voeding en probiotica is ook bewezen in diverse onderzoeken dat homeopathie een oplossing kan zijn. Zo wees een Belgisch onderzoek uit dat 80% minder antibiotica werden voorgeschreven bij mensen die homeopathisch behandeld werden. En uit een Nederlands onderzoek blijkt dat homeopathie diarree bij pasgeboren biggen kon voorkomen en daarmee tot 85% minder antibioticagebruik geleid heeft. Zie zijn blog voor meer informatie.

18 oktober 2013 Vitamine D in donkere dagen

De dagen worden korter, dus is het extra belangrijk om te letten op vitamine D. Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten om het kleine beetje zonlicht dat er nog is op te vangen. Valt het niet mee het knusse huis te verlaten, eet dan wat vaker vette vis zoals makreel en haring of een eitje. Tijdelijk een supplement is ook een optie.

10 juli 2013 Artikel over onze praktijk in de Zuidwesterkrant

Klik op deze link voor het artikel.

21 juni 2013 Homeopathisch griepvaccin blijkt effectief

Door aan maar liefst 10 homeopathische griepmiddelen de licentie preventief griepvaccin toe te kennen, geeft de Canadese gezondheidsraad aan dat homeopathische ‘vaccins’ effectief zijn. Hiermee groeit de lijst van homeopathische preventiemiddelen (‘vaccins’) die beschikbaar zijn voor de Canadese bevolking, waaronder polio, mazelen en kinkhoest. De middelen hebben de test doorstaan die de claim controleert op veiligheid en effectiviteit volgens de instructies op het label. Zie voor meer informatie: homeopathisch griepvaccin is effectief en Health Canada.

18 juni 2013 De werking van homeopathie bewezen?

Welke bewijzen zijn er voor het bestaan van de werkzaamheid van homeopathie? Hoe werkt een homeopathisch middel dat zo sterk verdund is dat er vaak geen fysiek werkzame moleculen meer in zitten? In het artikel 'de werking van homeopathie bewezen' van R. Hamers wordt uitgelegd dat er meerdere manieren zijn om informatie over te brengen. Dat kan chemisch zijn via moleculen, maar ook zonder verplaatsing van moleculen via straling, elektriciteit, elektromagnetische velden. Hoe homeopathie precies werkt, weten we nog niet, dat het niet via de overdracht van moleculen gaat (chemisch), weten we wel. Jammer dat de discussie vaak alleen gaat over de afwezigheid van fysiek werkzame moleculen en niet gekeken wordt naar de andere vormen van informatieoverdracht.

8 maart 2013 Boekentip: Darmehbo

Er is een leuk en informatief boek verschenen over wat je kunt doen bij darmproblemen. Het bevat algemene tips om je beter te voelen, maar gaat ook in op vervelende problemen als verstopping en diarree. Compleet met recepten en andere tips. Zie www.darmehbo.nl voor meer informatie.

17 december 2012 Onderzoek: homeopathie meest gebruikte vorm van complementaire geneeswijzen bij kinderen met kanker

Een aantal Nederlandse kinderartsen heeft bij zes academische ziekenhuizen onderzoek gedaan naar het gebruik van complementaire alternatieve medicijnen (CAM) bij kinderen met kanker. Het blijkt dat in 42% van de ingevulde vragenlijsten ouders ook hun heil zoeken bij CAM, waarbij homeopathie en voedingssupplementen het meest gebruikt worden. Het zal waarschijnlijk niet alleen om klassieke homeopathie, maar ook het gebruik van zelfhulpmiddelen die in de drogist te koop zijn. Zoals ook uit ander onderzoek blijkt, bespreekt maar een klein gedeelte van de patiënten (hier de ouders) het gebruik van CAM met de oncoloog. Het overgrote deel van de ouders heeft een open houding naar CAM en vindt dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Zie voor de Engelstalige samenvatting van het onderzoek klik hier.

30 november 2012 Hoe simpel kan het zijn: tandenpoetsen verlaagt risico op hartziekten

Dat gezonde tanden en tandvlees ook van belang zijn voor de algemene gezondheid begint nu ook in de geneeskunde door te dringen. Uit recent onderzoek in het British Medical Journal blijkt dat mensen die niet twee keer per dag poetsen en niet regelmatig op controle gaan bij de tandarts zo'n 70% meer kans hebben op een hartziekte. Ook het risico op een ontstekingsziekte, zoals artritis, is hoger. De vraag is natuurlijk of goede mondverzorging de enige bepalende factor is voor het verlaagd risico of dat het een kenmerk van betere leefgewoonten is en dat hierdoor het risico op hartziekten lager is. Voor meer informatie klik hier.

23 november 2012 Internationaal onderzoek naar PMS 

Per 1 oktober 2012 is een internationaal onderzoek naar homeopathische en 'gebruikelijke' behandeling van vrouwen met PMS en PMDD gestart in Nederland, Duitsland en Zweden. Vrouwen tussen de 18 en 50 jaar met klachten vóór de menstruatie kunnen meedoen. Zij moeten bereid zijn om regelmatig symptomendagboeken bij te houden en vragenlijsten in te vullen. Voor meer informatie klik hier.