Nieuws

December 2023
Opneembaar DNA aangetroffen in mRNA-vaccins (tegen COVID)
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de mRNA-vaccins die tegen COVID worden ingezet, kleine stukjes DNA bevatten die makkelijk op te nemen zijn door onze lichaamscellen. Waarom is dit belangrijk om te weten? Als mRNA door de cel wordt opgenomen, leidt dit tot productie van het spike-eiwit, maar het mRNA kan in principe niet het erfelijk materiaal in de cel beschadigen. Dit is anders voor DNA. Na opname door de cel kan DNA op meerdere manieren (celdeling, import naar de celkern) het erfelijk materiaal bereiken en zich daarin nestelen. Op deze manier zou het spike-gen, of gedeelten daarvan, langdurig actief kunnen blijven, veel langer dan door de makers van de mRNA-vaccins en de regelgevende instituten was voorzien. Klik hier voor meer informatie.

November 2023
Overkoepelend onderzoek: persoonsgerichte homeopathie heeft aanzienlijk positief effect
Voor u vast geen nieuws: homeopathische behandelingen die specifiek op de persoon gericht zijn (zoals wij dat doen in onze consulten) hebben een groot positief effect (in vergelijking met het zogenoemde placebo-effect). Het effect is minder positief voor bijvoorbeeld homeopathische middelen die in de drogist verkocht worden. Het onderzoek heeft alle relevantie ‘totaalonderzoeken’ tussen januari 1990 en april 2023 geanalyseerd. Klik hier voor meer informatie.

Juli 2023
Onderzoek: homeopathie helpt bij prediabetes
Prediabetes is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Natuurlijk is  leefstijlaanpassing de eerste behandeloptie. Door af te vallen, gezonder te eten en meer te bewegen, kan insulineresistentie worden verminderd. Daarnaast blijkt uit dubbelblind Indiaas onderzoek dat geïndividualiseerde klassieke homeopathie ook significante verbetering kan brengen in de symptomen van prediabetes en in de nuchtere bloedsuikerspiegels. Helaas werd er geen verschil in effect gevonden op de orale glucosetolerantietest. Beide groepen deelnemers (n=60) werden aanvullende zorgmaatregelen geadviseerd op het gebied van voeding, yoga, meditatie en lichaamsbeweging. Klik hier voor meer informatie.

December 2022
Nog een landenweetje: homeopathie in Oekraïne
Mensen die in oorlogssituaties moeten leven en overleven, kampen vaak met allerlei mentale problemen zoals angst, stress en verdriet.  Hierbij kan homeopathie goede ondersteuning bieden. Oekraïense arts en homeopaat dr. Kozymenkoheeft heeft de afgelopen tijd gezien hoe Oekraïense homeopaten zichzelf en hun patiënten konden helpen bij symptomen van angst, bezorgdheid en wanhoop: ‘Middelen als Aconitum, Gelsemium, Arsenicum album, Ignatia en Stramonium werden ingezet en bleken van grote steun.’ Klik hier voor meer informatie.

November 2022
Homeopathie de populairste complementaire therapie in Oostenrijk
Uit nieuw onderzoek van een Weense verzekeraarsgroep blijkt dat 69% van de Oostenrijkers complementaire en alternatieve geneeswijzen als onderdeel van de gezondheidszorg beschouwt. Zes op de tien mensen hebben ervaring met aanvullende therapieën en homeopathie blijkt de meest populaire therapie te zijn. Klik hier voor meer informatie.

Augustus 2022
Burgerverklaring voor traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg
We attenderen u graag op deze oproep tot respectvolle samenwerking tussen traditionele, complementaire en biomedische behandelingen, met als doel een individu-gerichte en holistische benadering van gezondheid. De initiatiefnemers willen een gezondheidszorg die focust op de hele persoon, participatief is, individuele keuzes en culturele diversiteit respecteert; die klinische ervaring en patiëntrechten integreert met de best mogelijke informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Een volledige toegang tot traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg zou deel moeten uitmaken van het recht op gezondheid.
De volledige tekst kunt u hier vinden. Staat u ook achter deze verklaring? Teken het initiatief dan hier.

Februari 2022
Artikel Vereniging Homeopathie: ‘Homeopathie bij dieren heeft enorme meerwaarde’
Op de website van de Vereniging Homeopathie staat een mooi artikel over de behandeling van dieren met homeopathie. Veel mensen weten niet dat ook dieren heel goed en snel reageren op homeopathie en dat het bij veel klachten inzetbaar is. Dat is jammer, want we zien zulke mooie resultaten in onze praktijk 😍.

Januari 2022
IC-verpleegkundige over coronabeleid
Een IC-verpleegkundige die al twee jaar met Covid-patiënten werkt, spreekt zich openlijk uit tegen het coronabeleid.
Het mogelijk verplicht stellen van medische mondmaskers van een bepaald type was voor haar de druppel. Ze onderschat zeker niet de ziekte zelf, maar vindt vooral dat we disproportioneel bang worden gemaakt. Ze spreekt zich uit, zodat er hopelijk meer dialoog ontstaat. Lees haar blog hier.

December 2021
Covid-19, er is een kruid tegen gewassen!
Er wordt weleens gezegd dat de natuur voor iedere kwaal een remedie heeft. Voor Covid zou dat wel eens de Cistus incana kunnen zijn. Lees dit interessante artikel en doe er je voordeel mee. 

Oktober 2021
Column over homeopathie voor dieren in Maassluis.nu
Na een consult aan huis bij kat Mees schreef zijn bazinnetje deze leuke column. Zo leuk dat steeds meer mensen ook voor hun dier de weg naar de homeopaat weten te vinden! 

September 2021
Artikel over ons!
Het AD wilde graag meer weten over de dierenkant van onze praktijk. Het resultaat is een mooi artikel, dat goed weergeeft hoe Carin en Elke werken als veterinair homeopaten. Kleine rectificatie: bijschrift foto vermeldt dat we dierenartsen zijn, dat is niet correct, wij zijn veterinair homeopaten.

Augustus 2021
Natuurlijke immuniteit 7x groter dan door vaccinatie
In de laatste update van het Ministerie van Volksgezondheid van Israël bleek dat patiënten die de COVID-19-infectie hebben doorgemaakt, een veel grotere immuniteit genieten dan gevaccineerde personen. ‎‎Volgens de gegevens uit de nieuwe golf van de pandemie in Israël, die in mei begon, waren degenen die herstelden van het coronavirus bijna 6,72 keer meer immuun voor infectie dan degenen die de prikken namen‎‎.‎ Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat de herbesmetting sowieso minder dan 0,1% was. Voor meer informatie, klik hier.

Juli 2021
Iedereen welkom in onze praktijk
Wij hebben keuzevrijheid hoog in het vaandel staan, en u waarschijnlijk ook. Vrijheid om te kiezen wat goed voelt is een groot goed en zou niet moeten leiden tot negatieve reacties en weerstand bij de ander. Gelukkig zijn er mooie initiatieven aan het ontstaan, waaronder de Stichting Keuze Vrij Bij Mij, een platform dat aanbieders samenbrengt die ook staan voor keuzevrijheid en bij wie iedereen welkom is. Neem eens een kijkje op hun website en doe een donatie (maar alleen als dit goed voelt ;-).

Mei 2021
Op naar een test- en vaccinmaatschappij? Actuele reflectie
Vrijwel iedereen is de maatregelen moe, het duurt te lang. In de media wordt vaccineren als enige uitweg gepresenteerd. Logisch gevolg is dat de roep en bereidheid onder de bevolking om mee te werken aan een ‘test- en vaccinmaatschappij’ toeneemt. Een samenleving waarin gezondheid bewezen moet worden en iedereen bij voorbaat als ‘gevaar’ wordt gezien. Stichting Artsen Covid Collectief vindt dit onnatuurlijk, onwerkbaar en zeer zorgelijk. Wij vinden dat ook. Op de website van het artsencollectief staat een kritisch artikel van een specialist laboratoriumgeneeskunde, een internist en biochemicus. In dat artikel bepleiten zij dat het massaal testen van de bevolking zonder medische beoordeling vooraf en het testen van mensen zonder klachten onnodig en onjuist is. Daarbij zou het massale testbeleid leiden tot onterecht quarantaine van zo’n 200.000 mensen per maand. Hun advies: volg het WHO advies en voer alleen testen uit bij specifieke klachten en na beoordeling van de patiënt door een arts. Het hele artikel lees je hier.

April 2021
Nanodeeltjes aangetoond in homeopathisch middel voor de landbouw
Het gebruik van homeopathie bij plantenziekten en in de landbouw staat nog in de kinderschoenen. Maar de ervaringen op dit gebied zijn veelbelovend. Recent onderzoek naar de samenstelling van het middel Homoeo Agrocare toont aan dat de werking van dit homeopathische middel waarschijnlijk toe te schrijven is aan de aanwezigheid van nanodeeltjes. Het hele artikel lees je hier.

April 2021
Homeopathie is maar placebo… of toch niet?
U weet dat homeopathie werkt, maar wat zegt u als uw omgeving zegt ‘ach dat werkt toch niet, het is maar placebo’? In dit Engelstalig filmpje geven wetenschappers helder weer dat het méér is dan placebo.

Februari 2021
Homeopathie bij koude handen
Een casus van een collega: een vrouw van veertig geeft aan het bijna altijd koud te hebben. Van november tot april vergaat ze van de pijn. Ze gaat klam zweten als ze het koud heeft, krijgt blauwe lippen, dode vingers, wintertenen en ontstoken vingerkootjes door de kou.Via deze link is te lezen hoe de behandeling verlopen is.

28 september 2020
Duitse studie: Homeopathie is kostenbesparend en effectief
Een behandeling door homeopathische artsen is een belangrijke en effectieve aanvulling op conventionele geneeskunde. Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse zorgverzekeraar Securvita. Reden voor deze zorgverzekeraar te pleiten voor meer homeopathische artsen (Duitsland kent geen klassiek homeopaten). Lees hier verder.

15 september 2020
De 3 R’s, B’s en V’s
Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor ondersteuning bij zowel fysieke als mentale klachten of als u zich veel zorgen maakt en/of uw weerstand wilt ondersteunen. De algemene tips over het ondersteunen van uw weerstand vatten we samen in de 3R’s, B’s en V’s. De 3 R’s zijn bekend: rust, reinheid en regelmaat. Dat verlaagt het stressniveau bijvoorbeeld. De 3 B’s staan voor bewust, bewegen en buiten. Het liefst in deze combinatie: met gerichte aandacht (en respect voor de natuur) buiten bewegen. De 3 V’s lopen in deze periode het risico als eerste te sneuvelen, de goede varianten ervan: voeding, vitamines en verbinding. Verbinding spreekt voor zich, zonder sociale contacten kunnen we niet echt mens zijn. Maar onbesuisd is in deze periode zeker niet de bedoeling. Onder goede voeding verstaan we vooral veel groenten en fruit, liefst zelf bereid. Wat betreft vitamines zijn vitamines C en D en het mineraal zink belangrijk. Interessant is het Spaanse onderzoek waar Juglen Zwaan in zijn blog naar verwijst: er zijn goede aanwijzingen dat het als behandelmethode effectief is voor patiënten met COVID-19 die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Veel minder IC-opnames en doden.

26 mei 2020
Eendenkroos
Er is onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie bij eendenkroos dat met arsenicum vergiftigd is, om het placebo-effect uit te sluiten. Er is een leuk publieksfilmpje van gemaakt door het Homeopathy Research Institute.

24 januari 2020
Wel of niet vaccineren?
Er is veel discussie in de media over het onderwerp vaccineren, waarin vooral de redenen om wél te vaccineren aandacht krijgen. Er is weinig ruimte en begrip voor de keuze om niet te vaccineren, ouders die deze keuze maken worden gemakkelijk weggezet als onverantwoordelijk. Wil je ook informatie over de andere kant? Lees dan dit artikel op klassiekehomeopathie.nl.

14 januari 2020 Cursus
Zelf helpen met homeopathie
Op vrijdag 14 februari geeft onze collega Ton Jansen (Den Hoorn) de cursus Zelf helpen met homeopathie. Veel acute klachten kunt u vaak prima zelf behandelen. Deze cursus geeft u de basiskennis die u nodig heeft om met een selectie aan middelen zelf aan de slag te gaan. U krijgt veel informatie over de verschillende EHBO-middelen. Ook leert u hoe u met behulp van het boekje ‘Homeopathische Huis-Reisapotheek’ bepaalt welk middel nodig is en wanneer u professionele hulp inschakelt. De kosten voor deze dag bedragen €100,00 inclusief koffie, thee en biologische lunch. Voor meer informatie klikt u hier.

24 oktober 2019
Onderzoek depressie bij tieners en de pil
Wij zien in onze praktijk veel vrouwen – en ook tienermeiden – die kampen met psychische klachten. Ze voelen zich down, hebben wisselende stemmingen, last van PMS, zijn snel geïrriteerd, soms op het agressieve af. Vaak komen de vrouwen in eerste instantie met fysieke klachten die niet direct te linken zijn aan de pil. We zien dan dat deze vrouwen ook psychisch enorm opknappen als we het hormoonstelsel in balans brengen met een homeopathische detoxkuur. Er komt meer stabiliteit en zij komen beter in hun vel te zitten. Ze voelen zich ‘lichter’. Het zou mooi zijn als dit verband tussen psychische klachten en pilgebruik ook door onderzoek bevestigd wordt. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van de pil op de psyche van de vrouw. Het begin is er: http://www.medischdossier.org/blog/482/pil-gelinkt-aan-depressie-bij-tieners.html

11 oktober 2019
Australisch rapport verder uitgelicht: resultaten positief voor homeopathie
Een positief rapport over homeopathie werd jarenlang verzwegen. Het oorspronkelijke Australisch rapport van de Australische overheidscommissie NHMRC uit 2012 blijkt veelbelovend voor homeopathie. Het tweede rapport uit 2015 oordeelde negatief over homeopathie. Dit negatieve oordeel bleek achteraf onjuist, zo is recent bekend gemaakt. De Homeopathy Research Institute (HRI), een internationale organisatie die wetenschappelijk onderzoek in homeopathie wil bevorderen, noemt het vrijgeven van het eerste Australische rapport een overwinning. Een opsteker voor patiënten, beleidsmakers en eenieder die transparantie voorstaat. Voor meer informatie klik hier.

7 juli 2019
Boekentip: De kracht van alternatieven (Toine de Graaf)
In het pas verschenen onderzoeksrapport van het CBS (zie bericht hieronder) komen de verschillende opvattingen over ‘alternatieve geneeskunde’ aan bod. Meningen worden vaak gevoed door ervaringen en feiten, maar zeker niet altijd. En wat betreft ‘alternatieve geneeskunde’ lijken feiten er minder toe te doen, vooral bij de criticasters. Daarom deze link naar een interview met journalist Toine de Graaf over zijn boek, waarin hij de vooroordelen en het onbegrip ontleedt en beschrijft waar de kracht van alternatieve behandelmethoden ligt.

18 juni 2019
‘Meerderheid voorstander van opname alternatieve geneeswijzen in basispakket’
Uit recent onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat bijna één op de vijf volwassenen de afgelopen vijf jaar een alternatieve genezer te hebben bezocht. Zij zijn hier doorgaans erg over te spreken. Vrouwen, personen tussen 25 en 65 jaar en hoogopgeleiden gaan relatief vaker naar een alternatief genezer. Ongeveer een kwart van de bevolking hecht evenveel waarde aan reguliere en alternatieve geneeswijzen. En 60% van de volwassen bevolking vindt dat alternatieve geneeswijzen opgenomen moeten worden in het basispakket. Door deze groep worden de acupuncturist, chiropractor en homeopaat het vaakst genoemd als te vergoeden geneeswijze. Voor meer informatie klik hier.

7 mei 2019
Eerste advies bij chronische migraine: stop pijnstillers
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum concluderen dat patiënten met chronische migraine die frequent pijnmedicatie gebruiken daar beter mee kunnen stoppen. Na het afkicken van de medicatie was het aantal hoofdpijndagen met 25% afgenomen (vijf dagen), en het aantal dagen met migraine zelfs met 45% (zes tot zeven dagen). Behandeling met botox bleek geen verschil te maken, ook niet een jaar na de behandeling: van de patiënten had 60 procent geen last meer van chronische migraine en meer dan 30% had geen preventieve medicatie meer nodig. Zie voor meer informatie deze link. Met homeopathie kan het afkicken goed begeleid worden (via een detoxkuur) en het verder verminderen van de hoofdpijnklachten. In het artikel van april is te lezen hoe homeopathie daar bij kan helpen..

April 2019
Homeopathie bij pijnklachten
Dit keer een casus van een collega in Noord-Holland over het verlichten van pijnklachten na een whiplash. Joke heeft in 1999 een auto-ongeluk gehad met een whiplash tot gevolg. De revalidatie was lang en pijnvrij werd ze nooit. Daar komt bij dat Joke een allergie heeft voor alle pijnmedicatie. Toen ze het gevoel kreeg niet verder te komen met huisarts en specialisten, maakte ze een afspraak met een homeopaat. Via deze link is te lezen hoe de behandeling verlopen is.

25 december 2018
Regelmatig saunabezoek goed voor de gezondheid
Al duizenden jaren kent men in Scandinavië de traditie van het saunabezoek. Meestal ter ontspanning, maar het geven van hitteprikkels aan het lichaam blijkt ook erg gezond te zijn voor lichaam en geest. Finse onderzoekers hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de gezondheidseffecten van 1 tot 3 saunabezoek per week. Het vermindert een hoge bloeddruk, helpt bij longproblemen, artritis, hoofdpijn, griep en verschillende psychische aandoeningen. Saunabezoek is niet aan te raden tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of bij nog niet-stabiele hart- en vaatziekten. Voor meer informatie klik hier.

21 december 2018
Overzicht keuze zorgverzekeringen en vergoedingen 2019
Vindt u het ook zo lastig om de juiste zorgverzekering te kiezen? Zoveel keus terwijl er eigenlijk maar 10 ‘grootbedrijven‘ zijn. Bijna alle zorgverzekeringen vergoeden een deel van de consulten ‘alternatieve geneeswijzen’, bij sommige moet daar wel expliciet voor gekozen worden. Goed om te weten dat zorgverzekeraar CZ komend jaar de reikwijdte van bepaalde alternatieve therapieën beperkt. Zo worden reïncarnatietherapie, ayurvedische geneeskunde, orthomoleculaire en craniosacrale therapie niet meer vergoed per 2019. Over dit besluit is overigens veel ophef geweest in de media. Klik op de onderstreepte afkortingen voor de links naar het vergoedingenoverzicht 2019 voor de aanvullende zorgverzekeringen met specifieke dekking voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH en NWP.

24 oktober 2018
Australisch rapport over homeopathie staat onder druk
Vorig jaar september is er veel ophef geweest over het rapport van de EASAC, de adviesraad van Europese wetenschapsinstituten (zie bericht hieronder). Nu blijkt dat de Australische bijdrage aan dit rapport niet gebaseerd is op erkende wetenschappelijke richtlijnen of normen. De Senaat van Australië heeft daarvoor de National Health & Medical Research Council (NHMRC), auteur van de Australische bijdrage, op het matje geroepen. De NHMRC heeft het bewijsmateriaal over homeopathie beoordeeld als ‘er is geen betrouwbaar bewijs’ voor de werkzaamheid van homeopathie. Deze conclusie is gebaseerd op 5 studies, 171 studies zijn mogelijk onterecht niet meegenomen in de analyse. Voor meer informatie klik hier (Nederlands) en hier (Engels).

18 september 2018
Zelfs fitte mensen lopen gezondheidsrisico bij te veel zitten
De relatie tussen overgewicht en diabetes is algemeen bekend, net als het verband tussen veel zitten en diabetes. Nieuw is dat dit verband nu ook is gelegd bij mensen die regelmatig sporten. De kans op diabetes neemt dus ook toe bij sportievelingen die veel zitten. Voor meer informatie klik hier.

17 juli 2018
Leefstijlgeneeskunde in het basispakket van de zorgverzekering
De eerste horde op weg naar betere preventieve gezondheidszorg is genomen. Vanaf 2019 wordt hulp bij overgewicht vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Voor meer informatie klik hier.

13 mei 2018
Resultaten internationaal onderzoek naar PMS
De resultaten van internationale onderzoek naar PMS en PMDD, dat eind 2012 gestart is, zijn bekend. In het onderzoek werden homeopathische en ‘gebruikelijke’ behandeling van vrouwen met PMS en PMDD vergeleken. Helaas kon de studie in Duitsland geen doorgang vinden. Uiteindelijk hebben 47 vrouwen in Nederland en Zweden meegedaan. De verbetering van premenstruele symptomen na 4 maanden was in de groep met aanvullende homeopathie significant groter dan in de groep met alleen gebruikelijke behandeling. Ook waren in de homeopathiegroep de veranderingen in ervaren zwaarte van ‘eigen problemen’ en de scores voor ‘welbevinden’ significant beter. Voor meer informatie klik hier.

10 mei 2018
Protonpompremmers kunnen de kans op maagkanker tot 800% doen toenemen
Mensen die zuurverminderende middelen (protonpompremmers, PPI’s) tegen spijsverteringsproblemen gebruiken, hebben tot acht keer meer kans om maagkanker te krijgen, zo bleek uit een onderzoek. De kans om maagkanker te krijgen nam toe naarmate mensen de middelen langer gebruiken. Het risico was verdubbeld bij mensen die de geneesmiddelen gedurende een jaar of minder gebruikten, maar bij mensen die de PPI’s langer dan een jaar toegediend kregen was het risico vervijfvoudigd; en dat nam tot acht keer toe als de PPI’s gedurende twee jaar of langer gebruikt werden. Lees hier meer…

27 maart 2018
Een eitje, ook voor de baby
Eieren werden meer dan een halve eeuw lang gedemoniseerd omdat ze cholesterol zouden verhogen. Een foute bewering… want eieren zijn gezond. En dat is ook wel logisch, ze bevatten alles wat een groeiend organisme nodig heeft: eiwitten met alle aminozuren, en genoeg choline voor zenuw- en hersengroei én om cholesterol netjes vloeibaar te houden in het bloed. Lees hier meer…

7 februari 2018
Vijf tips om genoeg groente te eten
Het lijkt niet altijd even makkelijk om genoeg groente (250 gram per dag) te eten. Met deze 5 tips lukt het vast beter. Aanvullend op deze tips is een goed gevulde (eventueel gepureerde) groentesoep een makkelijke manier om aan lekker veel groente te komen. En gaat er ook bij kinderen doorgaans goed in! Ook kunt u restjes gegrilde groente gebruiken als broodbeleg of in een lunchsalade. Hou onze nieuwsbrief in de gaten, hierin komt een recept voor een heerlijke en makkelijke soep boordevol groente!

5 december 2017
‘Veel artsen erkennen soms ook nutteloze medicijnen voor te schrijven’
Uit onderzoek onder 5000 artsen in Groot-Britannië blijkt dat meer dan 80% van de artsen medicijnen en/of behandelingen voor te schrijven waarvan zij weten dat deze onnodig zijn of niet werken – inclusief chemotherapie bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium. Lees meer…

28 november 2017
Vergoedingen homeopathie zorgverzekeringen 2018
In het vergoedingenoverzicht 2018 worden de aanvullende zorgverzekeringen vermeld en daarbij de dekking die deze geven specifiek voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH.

13 oktober 2017
‘Gebruik van homeopathie neemt explosief toe’
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is homeopathie de tweede geneeswijze ter wereld. Het wordt toegepast in 66 landen en het aantal gebruikers groeit snel. Volgens het bureau Transparency Market Research is het gebruik van homeopathie is wereldwijd de afgelopen jaren explosief gestegen, vooral in Europa, Noord Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Lees meer…

25 september 2017
Effectiviteit homeopathie: wetenschappelijke ophef en patiëntervaringen
Afgelopen week publiceerde de Volkskrant een artikel over homeopathie, gebaseerd op een verklaring van EASAC, een adviesraad van Europese wetenschapsinstituten. Het advies van EASAC is om homeopathische middelen aan dezelfde strenge regels te laten voldoen als reguliere geneesmiddelen, dat betekent dat naast controle op veiligheid ook bewijs van werkzaamheid gegeven zou moeten worden (dat laatste is nu geen eis). Dit lijkt een redelijk advies, maar verder lezend zijn de groep opstellers er al van overtuigd dat homeopathie niet werkt. In de literatuurlijst staan alleen maar publicaties die ook tot deze conclusie komen. Niet opgenomen zijn de uitmuntende onderzoeken waarop bijvoorbeeld de Zwitserse overheid haar beslissing baseert om homeopathie wel in het verzekerde pakket op te nemen. De KVHN heeft een open brief aan de EASAC geschreven. In het programma ‘Dit is de dag‘ van 21 september licht Cristien Klein, arts-homeopaat, toe dat homeopathie wel bewezen is. Liesbeth Ellinger, homeopatisch dierenarts, heeft in het NRC commentaar gegeven op het artikel in de Volkskrant. Het NRC heeft afgelopen week ook een artikel geschreven over homeopathie, maar dan over patiëntervaringen. Dat geeft gelijk een veel genuanceerder beeld. Volgens het CBS zijn er bijna 1 miljoen Nederlanders die een ‘alternatief genezer’ bezoeken, waaronder 20% een homeopaat. Goed om te weten dat de Stichting Gezond Leven patiëntervaringen verzamelt. Wilt u hier ook aan bijdragen, zie deze  link.

21 juli 2017
‘Gebruik zoetstoffen leidt niet tot gewichtsverlies, integendeel’
Onderzoek toont aan dat het gebruik van zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en stevia in plaats van ‘gewone’ suiker niet leidt tot gewichtsverlies. Lees meer

7 maart 2017
Standpunten politieke partijen ten aanzien van homeopathie en CAM-zorg
Wilt u de standpunten weten van de politieke partijen ten aanzien van homeopathie om mee te laten wegen bij uw partijkeuze op 15 maart? Check deze link.

20 januari 2017
‘Breuken helen sneller met homeopathie’
Homeopathie wordt al eeuwen toegepast om de genezing van breuken te versnellen, callusvorming te bevorderen (de natuurlijke manier waarop een breuk in een bot weer dichtgroeit) en pijn te verminderen. Dit is nu ook wetenschappelijk onderzocht: tussen 2009 en 2012 werden 67 patiënten, die met een gebroken enkel waren opgenomen in een Indiaas ziekenhuis, uitgenodigd om aan een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek deel te nemen. De homeopathische behandelingsgroep ervoer een snellere genezing, en significante verbetering van de breuklijn, rand, callusvorming en breukheling in vergelijking met de placebo groep. Ze ervoeren ook minder pijn en gebruikten minder pijnstilling. Voor meer informatie zie deze link.

12 januari 2017
Arts Henk Fransen streeft naar medicijnloos ziekenhuis
Fransen heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met kanker en geeft bijscholingen aan artsen, psychologen en natuurgeneeskundigen. Zijn heldere visie op de kracht van het zelfgenezende vermogen is waardevol voor zowel zieke als gezonde mensen. De afgelopen jaren gaf hij lezingen op (inter)nationale congressen over preventie, ziekte en gezondheid. Daarnaast gaf hij tientallen lezingen en trainingen voor tal van bedrijven en beroepsverenigingen. Stap voor stap wil Fransen toewerken naar het meerdere keren per jaar organiseren van langer durende workshops voor zieke mensen waarin Zhineng intensiever beoefend kan worden. Tijdens deze langer durende workshops krijgen deelnemers deskundige begeleiding in alle zaken die van belang zijn in een goede alternatieve totaal aanpak van kanker: voeding, supplementen, ontgifting, stress, omgevingsfactoren, etc. Op den duur wil hij op die manier een centrum realiseren waar mensen het hele jaar door deskundig begeleid kunnen worden en een aantal effectieve alternatieve behandelingen kunnen krijgen: het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland. Dit is een toekomstvisie. De weg er naartoe een stapsgewijs proces. Voor meer informatie, zie deze link.

20 december 2016
‘Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk’
Wat de natuurgeneeskunde al veel langer weet, wordt gelukkig ook steeds meer door de reguliere geneeskunde onderkend, namelijk dat antidepressiva niet of nauwelijks werken en vooral schadelijk zijn, zie deze link. Depressieve gedachten gaan over het algemeen vanzelf over, soms zijn ze langduriger en is er meer aan de hand. Vaak zien wij, net als andere natuurgeneeskundigen, een relatie tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Daar komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. Een gezonde darm is een gezonde geest! Met klassieke homeopathie, goede voedingsadviezen en tijdelijke ondersteuning met supplementen kunt u uw darmen (en geest) weer gezond krijgen.

16 november 2016
Homeopathie verbetert slaappatronen bij mens en dier
Nadat onderzoek bij dieren uitwees dat bepaalde homeopathische middelen de ‘non rapid eye movement’ (NREM) slaap bij dieren verbeterde, blijkt uit ander onderzoek dat ook de NREM en totale slaap bij jongvolwassenen verbeterde na inname van twee geselecteerde homeopathische middelen. Zie deze link voor meer informatie.

8 november 2016
Homeopathie op youtube
Bekijk hier de diverse filmpjes van personen die vertellen over hun ervaring met homeopathie.

26 oktober 2016
Zuiver in de krant
Lees hier het artikel over Zuiver dat verscheen in de Rijswijkse krant en de Zuidwester krant.

7 oktober 2016 10.00 – 17.00 uur
Cursusdag ‘Zelf Helpen met Homeopathie’
Tijdens deze cursusdag leert u hoe u in acute gevallen zelf kunt helpen met homeopathie. Een gezellige en interactieve dag vol tips en adviezen. Zie voor meer informatie www.gezondheidinbeweging.nl. Deelname: € 100,00 inclusief uitgebreide biologische lunch. Locatie: Centrum voor Gezondheid in Beweging, Veenakkerweg 5, 2635 NC Den Hoorn

28 september 2016
Ritje in de achtbaan tegen nierstenen?
Een opmerkelijk bericht, lees hier wat de beste plek is om nierstenen kwijt te raken…

22 september 2016
Vooral hoogopgeleiden bezoeken een alternatieve genezer
Het Meertens Instituut bestudeert de sociaal-culturele aspecten van alternatieve geneeswijzen. Lees meer…

13 augustus 2015
De potentie van homeopathie bij infecties
Twee recente studies laten de potentie van homeopathische behandeling bij infecties van de bovenste luchtwegen zien. Uit zowel een dubbelblinde studie met 80 patiënten als een observatiestudie bij 85 kinderen blijkt dat de homeopathische behandeling vergelijkbare (of betere) resultaten geeft als behandeling met antibiotica. Zie voor meer informatie deze link.

23 februari 2015
Ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan
Vrijwel alle ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan, zoals mindfulness, yoga of ontspanningsoefeningen. Bekende behandelwijzen als homeopathie, antropsofische geneeskunde en (andere) natuurgeneeskunde komen echter nauwelijks voor. Zie voor meer informatie deze link.

15 augustus 2014
Hoe werkt homeopathie?
Homeopathie maakt gebruikt van de geheugenfunctie van water. De werking van homeopathie wordt mooi uitgelegd in dit artikel en filmpje. Zie deze link voor meer informatie.

11 april 2014
Vermoeidheid door uitgeputte bijnieren
Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, maar zelden zal een arts de oorzaak zoeken in ‘uitgeputte bijnieren’. Jarenlange stress kan ertoe leiden dat de bijnieren onvoldoende hormonen, zoals DHAE en cortisol, gaan produceren. Een typisch symptoom is vermoeidheid overdag, maar ‘s avonds een te geprikkeld gevoel om de slaap te kunnen vatten. zie ook deze link. Belangrijk is om in ieder geval 2 à 3 liter water met voldoende mineralen te drinken en gluten te vermijden. Vitimine C, B5 en andere B-vitaminen helpen bij het herstel van de hormoonproductie in de bijnieren. Verder kunnen kruiden helpen het lichaam meer energie te geven zonder achteraf uitputting uit te lokken. Ook met homeopathie kunnen de bijnieren ondersteund worden.

28 maart 2014
Filmpje over homeopathie
Het programma Altijd Jong heeft een korte documentaire gemaakt over homeopathie. Zie deze link.

4 januari 2014
Nederlandse overheid probeert gebruik complementaire geneeskunde te ontmoedigen
Terwijl Zwitserland en Amerika de waarde van de complementaire geneeskunde erkennen, probeert de Nederlandse overheid het gebruik ervan te ontmoedigen. Zo mogen indicaties niet meer op homeopathische geneesmiddelen worden vermeld en worden hoge boetes gegeven als op websites informatie wordt gegeven over de werking van complementaire geneesmiddelen. Onze minister van Volksgezondheid Schippers is een hetze gestart tegen de complementaire geneeskunde en lijkt er een persoonlijke agenda op na te houden.
Bekijk via deze link de toespraak die minister Schippers voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij opnam en oordeel zelf. Vindt u ook dat een minister objectief moet zijn en dat u zelf moet kunnen bepalen voor welke zorg u kiest? U kunt haar dat laten weten door haar een e-mail te sturen. Er is ook een petitie waarin haar aftreden geëist wordt, zie deze link.

30 december 2013
Voorkomen van antibioticaresistentie: de waarde van homeopathie
In zijn blog op Artsennet draagt Frans Kusse diverse oplossingen aan die leiden tot minder en zorgvuldiger antibioticagebruik bij mensen en dieren. Naast preventie, voeding en probiotica is ook bewezen in diverse onderzoeken dat homeopathie een oplossing kan zijn. Zo wees een Belgisch onderzoek uit dat 80% minder antibiotica werden voorgeschreven bij mensen die homeopathisch behandeld werden. En uit een Nederlands onderzoek blijkt dat homeopathie diarree bij pasgeboren biggen kon voorkomen en daarmee tot 85% minder antibioticagebruik geleid heeft. Zie zijn blog voor meer informatie.

18 oktober 2013
Vitamine D in donkere dagen
De dagen worden korter, dus is het extra belangrijk om te letten op vitamine D. Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten om het kleine beetje zonlicht dat er nog is op te vangen. Valt het niet mee het knusse huis te verlaten, eet dan wat vaker vette vis zoals makreel en haring of een eitje. Tijdelijk een supplement is ook een optie.

10 juli 2013
Artikel over onze praktijk in de Zuidwesterkrant
Klik op deze link voor het artikel.

21 juni 2013
Homeopathisch griepvaccin blijkt effectief
Door aan maar liefst 10 homeopathische griepmiddelen de licentie preventief griepvaccin toe te kennen, geeft de Canadese gezondheidsraad aan dat homeopathische ‘vaccins’ effectief zijn. Hiermee groeit de lijst van homeopathische preventiemiddelen (‘vaccins’) die beschikbaar zijn voor de Canadese bevolking, waaronder polio, mazelen en kinkhoest. De middelen hebben de test doorstaan die de claim controleert op veiligheid en effectiviteit volgens de instructies op het label. Zie voor meer informatie: homeopathisch griepvaccin is effectief en Health Canada.

18 juni 2013
De werking van homeopathie bewezen?
Welke bewijzen zijn er voor het bestaan van de werkzaamheid van homeopathie? Hoe werkt een homeopathisch middel dat zo sterk verdund is dat er vaak geen fysiek werkzame moleculen meer in zitten? In het artikel ‘de werking van homeopathie bewezen‘ van R. Hamers wordt uitgelegd dat er meerdere manieren zijn om informatie over te brengen. Dat kan chemisch zijn via moleculen, maar ook zonder verplaatsing van moleculen via straling, elektriciteit, elektromagnetische velden. Hoe homeopathie precies werkt, weten we nog niet, dat het niet via de overdracht van moleculen gaat (chemisch), weten we wel. Jammer dat de discussie vaak alleen gaat over de afwezigheid van fysiek werkzame moleculen en niet gekeken wordt naar de andere vormen van informatieoverdracht.

8 maart 2013
Boekentip: Darmehbo
Er is een leuk en informatief boek verschenen over wat je kunt doen bij darmproblemen. Het bevat algemene tips om je beter te voelen, maar gaat ook in op vervelende problemen als verstopping en diarree. Compleet met recepten en andere tips. Zie www.darmehbo.nl voor meer informatie.

17 december 2012
Onderzoek: homeopathie meest gebruikte vorm van complementaire geneeswijzen bij kinderen met kanker
Een aantal Nederlandse kinderartsen heeft bij zes academische ziekenhuizen onderzoek gedaan naar het gebruik van complementaire alternatieve medicijnen (CAM) bij kinderen met kanker. Het blijkt dat in 42% van de ingevulde vragenlijsten ouders ook hun heil zoeken bij CAM, waarbij homeopathie en voedingssupplementen het meest gebruikt worden. Het zal waarschijnlijk niet alleen om klassieke homeopathie, maar ook het gebruik van zelfhulpmiddelen die in de drogist te koop zijn. Zoals ook uit ander onderzoek blijkt, bespreekt maar een klein gedeelte van de patiënten (hier de ouders) het gebruik van CAM met de oncoloog. Het overgrote deel van de ouders heeft een open houding naar CAM en vindt dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Zie voor de Engelstalige samenvatting van het onderzoek klik hier.

30 november 2012
Hoe simpel kan het zijn: tandenpoetsen verlaagt risico op hartziekten
Dat gezonde tanden en tandvlees ook van belang zijn voor de algemene gezondheid begint nu ook in de geneeskunde door te dringen. Uit recent onderzoek in het British Medical Journal blijkt dat mensen die niet twee keer per dag poetsen en niet regelmatig op controle gaan bij de tandarts zo’n 70% meer kans hebben op een hartziekte. Ook het risico op een ontstekingsziekte, zoals artritis, is hoger. De vraag is natuurlijk of goede mondverzorging de enige bepalende factor is voor het verlaagd risico of dat het een kenmerk van betere leefgewoonten is en dat hierdoor het risico op hartziekten lager is. Voor meer informatie klik hier.

23 november 2012
Internationaal onderzoek naar PMS
Per 1 oktober 2012 is een internationaal onderzoek naar homeopathische en ‘gebruikelijke’ behandeling van vrouwen met PMS en PMDD gestart in Nederland, Duitsland en Zweden. Vrouwen tussen de 18 en 50 jaar met klachten vóór de menstruatie kunnen meedoen. Zij moeten bereid zijn om regelmatig symptomendagboeken bij te houden en vragenlijsten in te vullen. Voor meer informatie klik hier.

 

Juli 2023
Onderzoek: homeopathie helpt bij prediabetes
Prediabetes is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Natuurlijk is  leefstijlaanpassing de eerste behandeloptie. Door af te vallen, gezonder te eten en meer te bewegen, kan insulineresistentie worden verminderd. Daarnaast blijkt uit dubbelblind Indiaas onderzoek dat geïndividualiseerde klassieke homeopathie ook significante verbetering kan brengen in de symptomen van prediabetes en in de nuchtere bloedsuikerspiegels. Helaas werd er geen verschil in effect gevonden op de orale glucosetolerantietest. Beide groepen deelnemers (n=60) werden aanvullende zorgmaatregelen geadviseerd op het gebied van voeding, yoga, meditatie en lichaamsbeweging. Klik hier voor meer informatie.

December 2022
Nog een landenweetje: homeopathie in Oekraïne
Mensen die in oorlogssituaties moeten leven en overleven, kampen vaak met allerlei mentale problemen zoals angst, stress en verdriet.  Hierbij kan homeopathie goede ondersteuning bieden. Oekraïense arts en homeopaat dr. Kozymenkoheeft heeft de afgelopen tijd gezien hoe Oekraïense homeopaten zichzelf en hun patiënten konden helpen bij symptomen van angst, bezorgdheid en wanhoop: ‘Middelen als Aconitum, Gelsemium, Arsenicum album, Ignatia en Stramonium werden ingezet en bleken van grote steun.’ Klik hier voor meer informatie.

November 2022
Homeopathie de populairste complementaire therapie in Oostenrijk
Uit nieuw onderzoek van een Weense verzekeraarsgroep blijkt dat 69% van de Oostenrijkers complementaire en alternatieve geneeswijzen als onderdeel van de gezondheidszorg beschouwt. Zes op de tien mensen hebben ervaring met aanvullende therapieën en homeopathie blijkt de meest populaire therapie te zijn. Klik hier voor meer informatie.

Augustus 2022
Burgerverklaring voor traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg
We attenderen u graag op deze oproep tot respectvolle samenwerking tussen traditionele, complementaire en biomedische behandelingen, met als doel een individu-gerichte en holistische benadering van gezondheid. De initiatiefnemers willen een gezondheidszorg die focust op de hele persoon, participatief is, individuele keuzes en culturele diversiteit respecteert; die klinische ervaring en patiëntrechten integreert met de best mogelijke informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Een volledige toegang tot traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg zou deel moeten uitmaken van het recht op gezondheid.
De volledige tekst kunt u hier vinden. Staat u ook achter deze verklaring? Teken het initiatief dan hier.

Februari 2022
Artikel Vereniging Homeopathie: ‘Homeopathie bij dieren heeft enorme meerwaarde’
Op de website van de Vereniging Homeopathie staat een mooi artikel over de behandeling van dieren met homeopathie. Veel mensen weten niet dat ook dieren heel goed en snel reageren op homeopathie en dat het bij veel klachten inzetbaar is. Dat is jammer, want we zien zulke mooie resultaten in onze praktijk 😍.

Januari 2022
IC-verpleegkundige over coronabeleid
Een IC-verpleegkundige die al twee jaar met Covid-patiënten werkt, spreekt zich openlijk uit tegen het coronabeleid.
Het mogelijk verplicht stellen van medische mondmaskers van een bepaald type was voor haar de druppel. Ze onderschat zeker niet de ziekte zelf, maar vindt vooral dat we disproportioneel bang worden gemaakt. Ze spreekt zich uit, zodat er hopelijk meer dialoog ontstaat. Lees haar blog hier.

December 2021
Covid-19, er is een kruid tegen gewassen!
Er wordt weleens gezegd dat de natuur voor iedere kwaal een remedie heeft. Voor Covid zou dat wel eens de Cistus incana kunnen zijn. Lees dit interessante artikel en doe er je voordeel mee. 

Oktober 2021
Column over homeopathie voor dieren in Maassluis.nu
Na een consult aan huis bij kat Mees schreef zijn bazinnetje deze leuke column. Zo leuk dat steeds meer mensen ook voor hun dier de weg naar de homeopaat weten te vinden! 

September 2021
Artikel over ons!
Het AD wilde graag meer weten over de dierenkant van onze praktijk. Het resultaat is een mooi artikel, dat goed weergeeft hoe Carin en Elke werken als veterinair homeopaten. Kleine rectificatie: bijschrift foto vermeldt dat we dierenartsen zijn, dat is niet correct, wij zijn veterinair homeopaten.

Augustus 2021
Natuurlijke immuniteit 7x groter dan door vaccinatie
In de laatste update van het Ministerie van Volksgezondheid van Israël bleek dat patiënten die de COVID-19-infectie hebben doorgemaakt, een veel grotere immuniteit genieten dan gevaccineerde personen. ‎‎Volgens de gegevens uit de nieuwe golf van de pandemie in Israël, die in mei begon, waren degenen die herstelden van het coronavirus bijna 6,72 keer meer immuun voor infectie dan degenen die de prikken namen‎‎.‎ Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat de herbesmetting sowieso minder dan 0,1% was. Voor meer informatie, klik hier.

Juli 2021
Iedereen welkom in onze praktijk
Wij hebben keuzevrijheid hoog in het vaandel staan, en u waarschijnlijk ook. Vrijheid om te kiezen wat goed voelt is een groot goed en zou niet moeten leiden tot negatieve reacties en weerstand bij de ander. Gelukkig zijn er mooie initiatieven aan het ontstaan, waaronder de Stichting Keuze Vrij Bij Mij, een platform dat aanbieders samenbrengt die ook staan voor keuzevrijheid en bij wie iedereen welkom is. Neem eens een kijkje op hun website en doe een donatie (maar alleen als dit goed voelt ;-).

Mei 2021
Op naar een test- en vaccinmaatschappij? Actuele reflectie
Vrijwel iedereen is de maatregelen moe, het duurt te lang. In de media wordt vaccineren als enige uitweg gepresenteerd. Logisch gevolg is dat de roep en bereidheid onder de bevolking om mee te werken aan een ‘test- en vaccinmaatschappij’ toeneemt. Een samenleving waarin gezondheid bewezen moet worden en iedereen bij voorbaat als ‘gevaar’ wordt gezien. Stichting Artsen Covid Collectief vindt dit onnatuurlijk, onwerkbaar en zeer zorgelijk. Wij vinden dat ook. Op de website van het artsencollectief staat een kritisch artikel van een specialist laboratoriumgeneeskunde, een internist en biochemicus. In dat artikel bepleiten zij dat het massaal testen van de bevolking zonder medische beoordeling vooraf en het testen van mensen zonder klachten onnodig en onjuist is. Daarbij zou het massale testbeleid leiden tot onterecht quarantaine van zo’n 200.000 mensen per maand. Hun advies: volg het WHO advies en voer alleen testen uit bij specifieke klachten en na beoordeling van de patiënt door een arts. Het hele artikel lees je hier.

April 2021
Nanodeeltjes aangetoond in homeopathisch middel voor de landbouw
Het gebruik van homeopathie bij plantenziekten en in de landbouw staat nog in de kinderschoenen. Maar de ervaringen op dit gebied zijn veelbelovend. Recent onderzoek naar de samenstelling van het middel Homoeo Agrocare toont aan dat de werking van dit homeopathische middel waarschijnlijk toe te schrijven is aan de aanwezigheid van nanodeeltjes. Het hele artikel lees je hier.

April 2021
Homeopathie is maar placebo… of toch niet?
U weet dat homeopathie werkt, maar wat zegt u als uw omgeving zegt ‘ach dat werkt toch niet, het is maar placebo’? In dit Engelstalig filmpje geven wetenschappers helder weer dat het méér is dan placebo.

Februari 2021
Homeopathie bij koude handen
Een casus van een collega: een vrouw van veertig geeft aan het bijna altijd koud te hebben. Van november tot april vergaat ze van de pijn. Ze gaat klam zweten als ze het koud heeft, krijgt blauwe lippen, dode vingers, wintertenen en ontstoken vingerkootjes door de kou.Via deze link is te lezen hoe de behandeling verlopen is.

28 september 2020
Duitse studie: Homeopathie is kostenbesparend en effectief
Een behandeling door homeopathische artsen is een belangrijke en effectieve aanvulling op conventionele geneeskunde. Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse zorgverzekeraar Securvita. Reden voor deze zorgverzekeraar te pleiten voor meer homeopathische artsen (Duitsland kent geen klassiek homeopaten). Lees hier verder.

15 september 2020
De 3 R’s, B’s en V’s
Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor ondersteuning bij zowel fysieke als mentale klachten of als u zich veel zorgen maakt en/of uw weerstand wilt ondersteunen. De algemene tips over het ondersteunen van uw weerstand vatten we samen in de 3R’s, B’s en V’s. De 3 R’s zijn bekend: rust, reinheid en regelmaat. Dat verlaagt het stressniveau bijvoorbeeld. De 3 B’s staan voor bewust, bewegen en buiten. Het liefst in deze combinatie: met gerichte aandacht (en respect voor de natuur) buiten bewegen. De 3 V’s lopen in deze periode het risico als eerste te sneuvelen, de goede varianten ervan: voeding, vitamines en verbinding. Verbinding spreekt voor zich, zonder sociale contacten kunnen we niet echt mens zijn. Maar onbesuisd is in deze periode zeker niet de bedoeling. Onder goede voeding verstaan we vooral veel groenten en fruit, liefst zelf bereid. Wat betreft vitamines zijn vitamines C en D en het mineraal zink belangrijk. Interessant is het Spaanse onderzoek waar Juglen Zwaan in zijn blog naar verwijst: er zijn goede aanwijzingen dat het als behandelmethode effectief is voor patiënten met COVID-19 die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Veel minder IC-opnames en doden.

26 mei 2020
Eendenkroos
Er is onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie bij eendenkroos dat met arsenicum vergiftigd is, om het placebo-effect uit te sluiten. Er is een leuk publieksfilmpje van gemaakt door het Homeopathy Research Institute.

24 januari 2020
Wel of niet vaccineren?
Er is veel discussie in de media over het onderwerp vaccineren, waarin vooral de redenen om wél te vaccineren aandacht krijgen. Er is weinig ruimte en begrip voor de keuze om niet te vaccineren, ouders die deze keuze maken worden gemakkelijk weggezet als onverantwoordelijk. Wil je ook informatie over de andere kant? Lees dan dit artikel op klassiekehomeopathie.nl.

14 januari 2020 Cursus
Zelf helpen met homeopathie
Op vrijdag 14 februari geeft onze collega Ton Jansen (Den Hoorn) de cursus Zelf helpen met homeopathie. Veel acute klachten kunt u vaak prima zelf behandelen. Deze cursus geeft u de basiskennis die u nodig heeft om met een selectie aan middelen zelf aan de slag te gaan. U krijgt veel informatie over de verschillende EHBO-middelen. Ook leert u hoe u met behulp van het boekje ‘Homeopathische Huis-Reisapotheek’ bepaalt welk middel nodig is en wanneer u professionele hulp inschakelt. De kosten voor deze dag bedragen €100,00 inclusief koffie, thee en biologische lunch. Voor meer informatie klikt u hier.

24 oktober 2019
Onderzoek depressie bij tieners en de pil
Wij zien in onze praktijk veel vrouwen – en ook tienermeiden – die kampen met psychische klachten. Ze voelen zich down, hebben wisselende stemmingen, last van PMS, zijn snel geïrriteerd, soms op het agressieve af. Vaak komen de vrouwen in eerste instantie met fysieke klachten die niet direct te linken zijn aan de pil. We zien dan dat deze vrouwen ook psychisch enorm opknappen als we het hormoonstelsel in balans brengen met een homeopathische detoxkuur. Er komt meer stabiliteit en zij komen beter in hun vel te zitten. Ze voelen zich ‘lichter’. Het zou mooi zijn als dit verband tussen psychische klachten en pilgebruik ook door onderzoek bevestigd wordt. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van de pil op de psyche van de vrouw. Het begin is er: http://www.medischdossier.org/blog/482/pil-gelinkt-aan-depressie-bij-tieners.html

11 oktober 2019
Australisch rapport verder uitgelicht: resultaten positief voor homeopathie
Een positief rapport over homeopathie werd jarenlang verzwegen. Het oorspronkelijke Australisch rapport van de Australische overheidscommissie NHMRC uit 2012 blijkt veelbelovend voor homeopathie. Het tweede rapport uit 2015 oordeelde negatief over homeopathie. Dit negatieve oordeel bleek achteraf onjuist, zo is recent bekend gemaakt. De Homeopathy Research Institute (HRI), een internationale organisatie die wetenschappelijk onderzoek in homeopathie wil bevorderen, noemt het vrijgeven van het eerste Australische rapport een overwinning. Een opsteker voor patiënten, beleidsmakers en eenieder die transparantie voorstaat. Voor meer informatie klik hier.

7 juli 2019
Boekentip: De kracht van alternatieven (Toine de Graaf)
In het pas verschenen onderzoeksrapport van het CBS (zie bericht hieronder) komen de verschillende opvattingen over ‘alternatieve geneeskunde’ aan bod. Meningen worden vaak gevoed door ervaringen en feiten, maar zeker niet altijd. En wat betreft ‘alternatieve geneeskunde’ lijken feiten er minder toe te doen, vooral bij de criticasters. Daarom deze link naar een interview met journalist Toine de Graaf over zijn boek, waarin hij de vooroordelen en het onbegrip ontleedt en beschrijft waar de kracht van alternatieve behandelmethoden ligt.

18 juni 2019
‘Meerderheid voorstander van opname alternatieve geneeswijzen in basispakket’
Uit recent onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat bijna één op de vijf volwassenen de afgelopen vijf jaar een alternatieve genezer te hebben bezocht. Zij zijn hier doorgaans erg over te spreken. Vrouwen, personen tussen 25 en 65 jaar en hoogopgeleiden gaan relatief vaker naar een alternatief genezer. Ongeveer een kwart van de bevolking hecht evenveel waarde aan reguliere en alternatieve geneeswijzen. En 60% van de volwassen bevolking vindt dat alternatieve geneeswijzen opgenomen moeten worden in het basispakket. Door deze groep worden de acupuncturist, chiropractor en homeopaat het vaakst genoemd als te vergoeden geneeswijze. Voor meer informatie klik hier.

7 mei 2019
Eerste advies bij chronische migraine: stop pijnstillers
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum concluderen dat patiënten met chronische migraine die frequent pijnmedicatie gebruiken daar beter mee kunnen stoppen. Na het afkicken van de medicatie was het aantal hoofdpijndagen met 25% afgenomen (vijf dagen), en het aantal dagen met migraine zelfs met 45% (zes tot zeven dagen). Behandeling met botox bleek geen verschil te maken, ook niet een jaar na de behandeling: van de patiënten had 60 procent geen last meer van chronische migraine en meer dan 30% had geen preventieve medicatie meer nodig. Zie voor meer informatie deze link. Met homeopathie kan het afkicken goed begeleid worden (via een detoxkuur) en het verder verminderen van de hoofdpijnklachten. In het artikel van april is te lezen hoe homeopathie daar bij kan helpen..

April 2019
Homeopathie bij pijnklachten
Dit keer een casus van een collega in Noord-Holland over het verlichten van pijnklachten na een whiplash. Joke heeft in 1999 een auto-ongeluk gehad met een whiplash tot gevolg. De revalidatie was lang en pijnvrij werd ze nooit. Daar komt bij dat Joke een allergie heeft voor alle pijnmedicatie. Toen ze het gevoel kreeg niet verder te komen met huisarts en specialisten, maakte ze een afspraak met een homeopaat. Via deze link is te lezen hoe de behandeling verlopen is.

25 december 2018
Regelmatig saunabezoek goed voor de gezondheid
Al duizenden jaren kent men in Scandinavië de traditie van het saunabezoek. Meestal ter ontspanning, maar het geven van hitteprikkels aan het lichaam blijkt ook erg gezond te zijn voor lichaam en geest. Finse onderzoekers hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de gezondheidseffecten van 1 tot 3 saunabezoek per week. Het vermindert een hoge bloeddruk, helpt bij longproblemen, artritis, hoofdpijn, griep en verschillende psychische aandoeningen. Saunabezoek is niet aan te raden tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of bij nog niet-stabiele hart- en vaatziekten. Voor meer informatie klik hier.

21 december 2018
Overzicht keuze zorgverzekeringen en vergoedingen 2019
Vindt u het ook zo lastig om de juiste zorgverzekering te kiezen? Zoveel keus terwijl er eigenlijk maar 10 ‘grootbedrijven‘ zijn. Bijna alle zorgverzekeringen vergoeden een deel van de consulten ‘alternatieve geneeswijzen’, bij sommige moet daar wel expliciet voor gekozen worden. Goed om te weten dat zorgverzekeraar CZ komend jaar de reikwijdte van bepaalde alternatieve therapieën beperkt. Zo worden reïncarnatietherapie, ayurvedische geneeskunde, orthomoleculaire en craniosacrale therapie niet meer vergoed per 2019. Over dit besluit is overigens veel ophef geweest in de media. Klik op de onderstreepte afkortingen voor de links naar het vergoedingenoverzicht 2019 voor de aanvullende zorgverzekeringen met specifieke dekking voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH en NWP.

24 oktober 2018
Australisch rapport over homeopathie staat onder druk
Vorig jaar september is er veel ophef geweest over het rapport van de EASAC, de adviesraad van Europese wetenschapsinstituten (zie bericht hieronder). Nu blijkt dat de Australische bijdrage aan dit rapport niet gebaseerd is op erkende wetenschappelijke richtlijnen of normen. De Senaat van Australië heeft daarvoor de National Health & Medical Research Council (NHMRC), auteur van de Australische bijdrage, op het matje geroepen. De NHMRC heeft het bewijsmateriaal over homeopathie beoordeeld als ‘er is geen betrouwbaar bewijs’ voor de werkzaamheid van homeopathie. Deze conclusie is gebaseerd op 5 studies, 171 studies zijn mogelijk onterecht niet meegenomen in de analyse. Voor meer informatie klik hier (Nederlands) en hier (Engels).

18 september 2018
Zelfs fitte mensen lopen gezondheidsrisico bij te veel zitten
De relatie tussen overgewicht en diabetes is algemeen bekend, net als het verband tussen veel zitten en diabetes. Nieuw is dat dit verband nu ook is gelegd bij mensen die regelmatig sporten. De kans op diabetes neemt dus ook toe bij sportievelingen die veel zitten. Voor meer informatie klik hier.

17 juli 2018
Leefstijlgeneeskunde in het basispakket van de zorgverzekering
De eerste horde op weg naar betere preventieve gezondheidszorg is genomen. Vanaf 2019 wordt hulp bij overgewicht vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Voor meer informatie klik hier.

13 mei 2018
Resultaten internationaal onderzoek naar PMS
De resultaten van internationale onderzoek naar PMS en PMDD, dat eind 2012 gestart is, zijn bekend. In het onderzoek werden homeopathische en ‘gebruikelijke’ behandeling van vrouwen met PMS en PMDD vergeleken. Helaas kon de studie in Duitsland geen doorgang vinden. Uiteindelijk hebben 47 vrouwen in Nederland en Zweden meegedaan. De verbetering van premenstruele symptomen na 4 maanden was in de groep met aanvullende homeopathie significant groter dan in de groep met alleen gebruikelijke behandeling. Ook waren in de homeopathiegroep de veranderingen in ervaren zwaarte van ‘eigen problemen’ en de scores voor ‘welbevinden’ significant beter. Voor meer informatie klik hier.

10 mei 2018
Protonpompremmers kunnen de kans op maagkanker tot 800% doen toenemen
Mensen die zuurverminderende middelen (protonpompremmers, PPI’s) tegen spijsverteringsproblemen gebruiken, hebben tot acht keer meer kans om maagkanker te krijgen, zo bleek uit een onderzoek. De kans om maagkanker te krijgen nam toe naarmate mensen de middelen langer gebruiken. Het risico was verdubbeld bij mensen die de geneesmiddelen gedurende een jaar of minder gebruikten, maar bij mensen die de PPI’s langer dan een jaar toegediend kregen was het risico vervijfvoudigd; en dat nam tot acht keer toe als de PPI’s gedurende twee jaar of langer gebruikt werden. Lees hier meer…

27 maart 2018
Een eitje, ook voor de baby
Eieren werden meer dan een halve eeuw lang gedemoniseerd omdat ze cholesterol zouden verhogen. Een foute bewering… want eieren zijn gezond. En dat is ook wel logisch, ze bevatten alles wat een groeiend organisme nodig heeft: eiwitten met alle aminozuren, en genoeg choline voor zenuw- en hersengroei én om cholesterol netjes vloeibaar te houden in het bloed. Lees hier meer…

7 februari 2018
Vijf tips om genoeg groente te eten
Het lijkt niet altijd even makkelijk om genoeg groente (250 gram per dag) te eten. Met deze 5 tips lukt het vast beter. Aanvullend op deze tips is een goed gevulde (eventueel gepureerde) groentesoep een makkelijke manier om aan lekker veel groente te komen. En gaat er ook bij kinderen doorgaans goed in! Ook kunt u restjes gegrilde groente gebruiken als broodbeleg of in een lunchsalade. Hou onze nieuwsbrief in de gaten, hierin komt een recept voor een heerlijke en makkelijke soep boordevol groente!

5 december 2017
‘Veel artsen erkennen soms ook nutteloze medicijnen voor te schrijven’
Uit onderzoek onder 5000 artsen in Groot-Britannië blijkt dat meer dan 80% van de artsen medicijnen en/of behandelingen voor te schrijven waarvan zij weten dat deze onnodig zijn of niet werken – inclusief chemotherapie bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium. Lees meer…

28 november 2017
Vergoedingen homeopathie zorgverzekeringen 2018
In het vergoedingenoverzicht 2018 worden de aanvullende zorgverzekeringen vermeld en daarbij de dekking die deze geven specifiek voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH.

13 oktober 2017
‘Gebruik van homeopathie neemt explosief toe’
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is homeopathie de tweede geneeswijze ter wereld. Het wordt toegepast in 66 landen en het aantal gebruikers groeit snel. Volgens het bureau Transparency Market Research is het gebruik van homeopathie is wereldwijd de afgelopen jaren explosief gestegen, vooral in Europa, Noord Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Lees meer…

25 september 2017
Effectiviteit homeopathie: wetenschappelijke ophef en patiëntervaringen
Afgelopen week publiceerde de Volkskrant een artikel over homeopathie, gebaseerd op een verklaring van EASAC, een adviesraad van Europese wetenschapsinstituten. Het advies van EASAC is om homeopathische middelen aan dezelfde strenge regels te laten voldoen als reguliere geneesmiddelen, dat betekent dat naast controle op veiligheid ook bewijs van werkzaamheid gegeven zou moeten worden (dat laatste is nu geen eis). Dit lijkt een redelijk advies, maar verder lezend zijn de groep opstellers er al van overtuigd dat homeopathie niet werkt. In de literatuurlijst staan alleen maar publicaties die ook tot deze conclusie komen. Niet opgenomen zijn de uitmuntende onderzoeken waarop bijvoorbeeld de Zwitserse overheid haar beslissing baseert om homeopathie wel in het verzekerde pakket op te nemen. De KVHN heeft een open brief aan de EASAC geschreven. In het programma ‘Dit is de dag‘ van 21 september licht Cristien Klein, arts-homeopaat, toe dat homeopathie wel bewezen is. Liesbeth Ellinger, homeopatisch dierenarts, heeft in het NRC commentaar gegeven op het artikel in de Volkskrant. Het NRC heeft afgelopen week ook een artikel geschreven over homeopathie, maar dan over patiëntervaringen. Dat geeft gelijk een veel genuanceerder beeld. Volgens het CBS zijn er bijna 1 miljoen Nederlanders die een ‘alternatief genezer’ bezoeken, waaronder 20% een homeopaat. Goed om te weten dat de Stichting Gezond Leven patiëntervaringen verzamelt. Wilt u hier ook aan bijdragen, zie deze  link.

21 juli 2017
‘Gebruik zoetstoffen leidt niet tot gewichtsverlies, integendeel’
Onderzoek toont aan dat het gebruik van zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en stevia in plaats van ‘gewone’ suiker niet leidt tot gewichtsverlies. Lees meer

7 maart 2017
Standpunten politieke partijen ten aanzien van homeopathie en CAM-zorg
Wilt u de standpunten weten van de politieke partijen ten aanzien van homeopathie om mee te laten wegen bij uw partijkeuze op 15 maart? Check deze link.

20 januari 2017
‘Breuken helen sneller met homeopathie’
Homeopathie wordt al eeuwen toegepast om de genezing van breuken te versnellen, callusvorming te bevorderen (de natuurlijke manier waarop een breuk in een bot weer dichtgroeit) en pijn te verminderen. Dit is nu ook wetenschappelijk onderzocht: tussen 2009 en 2012 werden 67 patiënten, die met een gebroken enkel waren opgenomen in een Indiaas ziekenhuis, uitgenodigd om aan een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek deel te nemen. De homeopathische behandelingsgroep ervoer een snellere genezing, en significante verbetering van de breuklijn, rand, callusvorming en breukheling in vergelijking met de placebo groep. Ze ervoeren ook minder pijn en gebruikten minder pijnstilling. Voor meer informatie zie deze link.

12 januari 2017
Arts Henk Fransen streeft naar medicijnloos ziekenhuis
Fransen heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met kanker en geeft bijscholingen aan artsen, psychologen en natuurgeneeskundigen. Zijn heldere visie op de kracht van het zelfgenezende vermogen is waardevol voor zowel zieke als gezonde mensen. De afgelopen jaren gaf hij lezingen op (inter)nationale congressen over preventie, ziekte en gezondheid. Daarnaast gaf hij tientallen lezingen en trainingen voor tal van bedrijven en beroepsverenigingen. Stap voor stap wil Fransen toewerken naar het meerdere keren per jaar organiseren van langer durende workshops voor zieke mensen waarin Zhineng intensiever beoefend kan worden. Tijdens deze langer durende workshops krijgen deelnemers deskundige begeleiding in alle zaken die van belang zijn in een goede alternatieve totaal aanpak van kanker: voeding, supplementen, ontgifting, stress, omgevingsfactoren, etc. Op den duur wil hij op die manier een centrum realiseren waar mensen het hele jaar door deskundig begeleid kunnen worden en een aantal effectieve alternatieve behandelingen kunnen krijgen: het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland. Dit is een toekomstvisie. De weg er naartoe een stapsgewijs proces. Voor meer informatie, zie deze link.

20 december 2016
‘Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk’
Wat de natuurgeneeskunde al veel langer weet, wordt gelukkig ook steeds meer door de reguliere geneeskunde onderkend, namelijk dat antidepressiva niet of nauwelijks werken en vooral schadelijk zijn, zie deze link. Depressieve gedachten gaan over het algemeen vanzelf over, soms zijn ze langduriger en is er meer aan de hand. Vaak zien wij, net als andere natuurgeneeskundigen, een relatie tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Daar komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. Een gezonde darm is een gezonde geest! Met klassieke homeopathie, goede voedingsadviezen en tijdelijke ondersteuning met supplementen kunt u uw darmen (en geest) weer gezond krijgen.

16 november 2016
Homeopathie verbetert slaappatronen bij mens en dier
Nadat onderzoek bij dieren uitwees dat bepaalde homeopathische middelen de ‘non rapid eye movement’ (NREM) slaap bij dieren verbeterde, blijkt uit ander onderzoek dat ook de NREM en totale slaap bij jongvolwassenen verbeterde na inname van twee geselecteerde homeopathische middelen. Zie deze link voor meer informatie.

8 november 2016
Homeopathie op youtube
Bekijk hier de diverse filmpjes van personen die vertellen over hun ervaring met homeopathie.

26 oktober 2016
Zuiver in de krant
Lees hier het artikel over Zuiver dat verscheen in de Rijswijkse krant en de Zuidwester krant.

7 oktober 2016 10.00 – 17.00 uur
Cursusdag ‘Zelf Helpen met Homeopathie’
Tijdens deze cursusdag leert u hoe u in acute gevallen zelf kunt helpen met homeopathie. Een gezellige en interactieve dag vol tips en adviezen. Zie voor meer informatie www.gezondheidinbeweging.nl. Deelname: € 100,00 inclusief uitgebreide biologische lunch. Locatie: Centrum voor Gezondheid in Beweging, Veenakkerweg 5, 2635 NC Den Hoorn

28 september 2016
Ritje in de achtbaan tegen nierstenen?
Een opmerkelijk bericht, lees hier wat de beste plek is om nierstenen kwijt te raken…

22 september 2016
Vooral hoogopgeleiden bezoeken een alternatieve genezer
Het Meertens Instituut bestudeert de sociaal-culturele aspecten van alternatieve geneeswijzen. Lees meer…

13 augustus 2015
De potentie van homeopathie bij infecties
Twee recente studies laten de potentie van homeopathische behandeling bij infecties van de bovenste luchtwegen zien. Uit zowel een dubbelblinde studie met 80 patiënten als een observatiestudie bij 85 kinderen blijkt dat de homeopathische behandeling vergelijkbare (of betere) resultaten geeft als behandeling met antibiotica. Zie voor meer informatie deze link.

23 februari 2015
Ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan
Vrijwel alle ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan, zoals mindfulness, yoga of ontspanningsoefeningen. Bekende behandelwijzen als homeopathie, antropsofische geneeskunde en (andere) natuurgeneeskunde komen echter nauwelijks voor. Zie voor meer informatie deze link.

15 augustus 2014
Hoe werkt homeopathie?
Homeopathie maakt gebruikt van de geheugenfunctie van water. De werking van homeopathie wordt mooi uitgelegd in dit artikel en filmpje. Zie deze link voor meer informatie.

11 april 2014
Vermoeidheid door uitgeputte bijnieren
Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, maar zelden zal een arts de oorzaak zoeken in ‘uitgeputte bijnieren’. Jarenlange stress kan ertoe leiden dat de bijnieren onvoldoende hormonen, zoals DHAE en cortisol, gaan produceren. Een typisch symptoom is vermoeidheid overdag, maar ‘s avonds een te geprikkeld gevoel om de slaap te kunnen vatten. zie ook deze link. Belangrijk is om in ieder geval 2 à 3 liter water met voldoende mineralen te drinken en gluten te vermijden. Vitimine C, B5 en andere B-vitaminen helpen bij het herstel van de hormoonproductie in de bijnieren. Verder kunnen kruiden helpen het lichaam meer energie te geven zonder achteraf uitputting uit te lokken. Ook met homeopathie kunnen de bijnieren ondersteund worden.

28 maart 2014
Filmpje over homeopathie
Het programma Altijd Jong heeft een korte documentaire gemaakt over homeopathie. Zie deze link.

4 januari 2014
Nederlandse overheid probeert gebruik complementaire geneeskunde te ontmoedigen
Terwijl Zwitserland en Amerika de waarde van de complementaire geneeskunde erkennen, probeert de Nederlandse overheid het gebruik ervan te ontmoedigen. Zo mogen indicaties niet meer op homeopathische geneesmiddelen worden vermeld en worden hoge boetes gegeven als op websites informatie wordt gegeven over de werking van complementaire geneesmiddelen. Onze minister van Volksgezondheid Schippers is een hetze gestart tegen de complementaire geneeskunde en lijkt er een persoonlijke agenda op na te houden.
Bekijk via deze link de toespraak die minister Schippers voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij opnam en oordeel zelf. Vindt u ook dat een minister objectief moet zijn en dat u zelf moet kunnen bepalen voor welke zorg u kiest? U kunt haar dat laten weten door haar een e-mail te sturen. Er is ook een petitie waarin haar aftreden geëist wordt, zie deze link.

30 december 2013
Voorkomen van antibioticaresistentie: de waarde van homeopathie
In zijn blog op Artsennet draagt Frans Kusse diverse oplossingen aan die leiden tot minder en zorgvuldiger antibioticagebruik bij mensen en dieren. Naast preventie, voeding en probiotica is ook bewezen in diverse onderzoeken dat homeopathie een oplossing kan zijn. Zo wees een Belgisch onderzoek uit dat 80% minder antibiotica werden voorgeschreven bij mensen die homeopathisch behandeld werden. En uit een Nederlands onderzoek blijkt dat homeopathie diarree bij pasgeboren biggen kon voorkomen en daarmee tot 85% minder antibioticagebruik geleid heeft. Zie zijn blog voor meer informatie.

18 oktober 2013
Vitamine D in donkere dagen
De dagen worden korter, dus is het extra belangrijk om te letten op vitamine D. Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten om het kleine beetje zonlicht dat er nog is op te vangen. Valt het niet mee het knusse huis te verlaten, eet dan wat vaker vette vis zoals makreel en haring of een eitje. Tijdelijk een supplement is ook een optie.

10 juli 2013
Artikel over onze praktijk in de Zuidwesterkrant
Klik op deze link voor het artikel.

21 juni 2013
Homeopathisch griepvaccin blijkt effectief
Door aan maar liefst 10 homeopathische griepmiddelen de licentie preventief griepvaccin toe te kennen, geeft de Canadese gezondheidsraad aan dat homeopathische ‘vaccins’ effectief zijn. Hiermee groeit de lijst van homeopathische preventiemiddelen (‘vaccins’) die beschikbaar zijn voor de Canadese bevolking, waaronder polio, mazelen en kinkhoest. De middelen hebben de test doorstaan die de claim controleert op veiligheid en effectiviteit volgens de instructies op het label. Zie voor meer informatie: homeopathisch griepvaccin is effectief en Health Canada.

18 juni 2013
De werking van homeopathie bewezen?
Welke bewijzen zijn er voor het bestaan van de werkzaamheid van homeopathie? Hoe werkt een homeopathisch middel dat zo sterk verdund is dat er vaak geen fysiek werkzame moleculen meer in zitten? In het artikel ‘de werking van homeopathie bewezen‘ van R. Hamers wordt uitgelegd dat er meerdere manieren zijn om informatie over te brengen. Dat kan chemisch zijn via moleculen, maar ook zonder verplaatsing van moleculen via straling, elektriciteit, elektromagnetische velden. Hoe homeopathie precies werkt, weten we nog niet, dat het niet via de overdracht van moleculen gaat (chemisch), weten we wel. Jammer dat de discussie vaak alleen gaat over de afwezigheid van fysiek werkzame moleculen en niet gekeken wordt naar de andere vormen van informatieoverdracht.

8 maart 2013
Boekentip: Darmehbo
Er is een leuk en informatief boek verschenen over wat je kunt doen bij darmproblemen. Het bevat algemene tips om je beter te voelen, maar gaat ook in op vervelende problemen als verstopping en diarree. Compleet met recepten en andere tips. Zie www.darmehbo.nl voor meer informatie.

17 december 2012
Onderzoek: homeopathie meest gebruikte vorm van complementaire geneeswijzen bij kinderen met kanker
Een aantal Nederlandse kinderartsen heeft bij zes academische ziekenhuizen onderzoek gedaan naar het gebruik van complementaire alternatieve medicijnen (CAM) bij kinderen met kanker. Het blijkt dat in 42% van de ingevulde vragenlijsten ouders ook hun heil zoeken bij CAM, waarbij homeopathie en voedingssupplementen het meest gebruikt worden. Het zal waarschijnlijk niet alleen om klassieke homeopathie, maar ook het gebruik van zelfhulpmiddelen die in de drogist te koop zijn. Zoals ook uit ander onderzoek blijkt, bespreekt maar een klein gedeelte van de patiënten (hier de ouders) het gebruik van CAM met de oncoloog. Het overgrote deel van de ouders heeft een open houding naar CAM en vindt dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Zie voor de Engelstalige samenvatting van het onderzoek klik hier.

30 november 2012
Hoe simpel kan het zijn: tandenpoetsen verlaagt risico op hartziekten
Dat gezonde tanden en tandvlees ook van belang zijn voor de algemene gezondheid begint nu ook in de geneeskunde door te dringen. Uit recent onderzoek in het British Medical Journal blijkt dat mensen die niet twee keer per dag poetsen en niet regelmatig op controle gaan bij de tandarts zo’n 70% meer kans hebben op een hartziekte. Ook het risico op een ontstekingsziekte, zoals artritis, is hoger. De vraag is natuurlijk of goede mondverzorging de enige bepalende factor is voor het verlaagd risico of dat het een kenmerk van betere leefgewoonten is en dat hierdoor het risico op hartziekten lager is. Voor meer informatie klik hier.

23 november 2012
Internationaal onderzoek naar PMS
Per 1 oktober 2012 is een internationaal onderzoek naar homeopathische en ‘gebruikelijke’ behandeling van vrouwen met PMS en PMDD gestart in Nederland, Duitsland en Zweden. Vrouwen tussen de 18 en 50 jaar met klachten vóór de menstruatie kunnen meedoen. Zij moeten bereid zijn om regelmatig symptomendagboeken bij te houden en vragenlijsten in te vullen. Voor meer informatie klik hier.

Juli 2023
Onderzoek: homeopathie helpt bij prediabetes
Prediabetes is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Natuurlijk is  leefstijlaanpassing de eerste behandeloptie. Door af te vallen, gezonder te eten en meer te bewegen, kan insulineresistentie worden verminderd. Daarnaast blijkt uit dubbelblind Indiaas onderzoek dat geïndividualiseerde klassieke homeopathie ook significante verbetering kan brengen in de symptomen van prediabetes en in de nuchtere bloedsuikerspiegels. Helaas werd er geen verschil in effect gevonden op de orale glucosetolerantietest. Beide groepen deelnemers (n=60) werden aanvullende zorgmaatregelen geadviseerd op het gebied van voeding, yoga, meditatie en lichaamsbeweging. Klik hier voor meer informatie.

December 2022
Nog een landenweetje: homeopathie in Oekraïne
Mensen die in oorlogssituaties moeten leven en overleven, kampen vaak met allerlei mentale problemen zoals angst, stress en verdriet.  Hierbij kan homeopathie goede ondersteuning bieden. Oekraïense arts en homeopaat dr. Kozymenkoheeft heeft de afgelopen tijd gezien hoe Oekraïense homeopaten zichzelf en hun patiënten konden helpen bij symptomen van angst, bezorgdheid en wanhoop: ‘Middelen als Aconitum, Gelsemium, Arsenicum album, Ignatia en Stramonium werden ingezet en bleken van grote steun.’ Klik hier voor meer informatie.

November 2022
Homeopathie de populairste complementaire therapie in Oostenrijk
Uit nieuw onderzoek van een Weense verzekeraarsgroep blijkt dat 69% van de Oostenrijkers complementaire en alternatieve geneeswijzen als onderdeel van de gezondheidszorg beschouwt. Zes op de tien mensen hebben ervaring met aanvullende therapieën en homeopathie blijkt de meest populaire therapie te zijn. Klik hier voor meer informatie.

Augustus 2022
Burgerverklaring voor traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg
We attenderen u graag op deze oproep tot respectvolle samenwerking tussen traditionele, complementaire en biomedische behandelingen, met als doel een individu-gerichte en holistische benadering van gezondheid. De initiatiefnemers willen een gezondheidszorg die focust op de hele persoon, participatief is, individuele keuzes en culturele diversiteit respecteert; die klinische ervaring en patiëntrechten integreert met de best mogelijke informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Een volledige toegang tot traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg zou deel moeten uitmaken van het recht op gezondheid.
De volledige tekst kunt u hier vinden. Staat u ook achter deze verklaring? Teken het initiatief dan hier.

Februari 2022
Artikel Vereniging Homeopathie: ‘Homeopathie bij dieren heeft enorme meerwaarde’
Op de website van de Vereniging Homeopathie staat een mooi artikel over de behandeling van dieren met homeopathie. Veel mensen weten niet dat ook dieren heel goed en snel reageren op homeopathie en dat het bij veel klachten inzetbaar is. Dat is jammer, want we zien zulke mooie resultaten in onze praktijk 😍.

Januari 2022
IC-verpleegkundige over coronabeleid
Een IC-verpleegkundige die al twee jaar met Covid-patiënten werkt, spreekt zich openlijk uit tegen het coronabeleid.
Het mogelijk verplicht stellen van medische mondmaskers van een bepaald type was voor haar de druppel. Ze onderschat zeker niet de ziekte zelf, maar vindt vooral dat we disproportioneel bang worden gemaakt. Ze spreekt zich uit, zodat er hopelijk meer dialoog ontstaat. Lees haar blog hier.

December 2021
Covid-19, er is een kruid tegen gewassen!
Er wordt weleens gezegd dat de natuur voor iedere kwaal een remedie heeft. Voor Covid zou dat wel eens de Cistus incana kunnen zijn. Lees dit interessante artikel en doe er je voordeel mee. 

Oktober 2021
Column over homeopathie voor dieren in Maassluis.nu
Na een consult aan huis bij kat Mees schreef zijn bazinnetje deze leuke column. Zo leuk dat steeds meer mensen ook voor hun dier de weg naar de homeopaat weten te vinden! 

September 2021
Artikel over ons!
Het AD wilde graag meer weten over de dierenkant van onze praktijk. Het resultaat is een mooi artikel, dat goed weergeeft hoe Carin en Elke werken als veterinair homeopaten. Kleine rectificatie: bijschrift foto vermeldt dat we dierenartsen zijn, dat is niet correct, wij zijn veterinair homeopaten.

Augustus 2021
Natuurlijke immuniteit 7x groter dan door vaccinatie
In de laatste update van het Ministerie van Volksgezondheid van Israël bleek dat patiënten die de COVID-19-infectie hebben doorgemaakt, een veel grotere immuniteit genieten dan gevaccineerde personen. ‎‎Volgens de gegevens uit de nieuwe golf van de pandemie in Israël, die in mei begon, waren degenen die herstelden van het coronavirus bijna 6,72 keer meer immuun voor infectie dan degenen die de prikken namen‎‎.‎ Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat de herbesmetting sowieso minder dan 0,1% was. Voor meer informatie, klik hier.

Juli 2021
Iedereen welkom in onze praktijk
Wij hebben keuzevrijheid hoog in het vaandel staan, en u waarschijnlijk ook. Vrijheid om te kiezen wat goed voelt is een groot goed en zou niet moeten leiden tot negatieve reacties en weerstand bij de ander. Gelukkig zijn er mooie initiatieven aan het ontstaan, waaronder de Stichting Keuze Vrij Bij Mij, een platform dat aanbieders samenbrengt die ook staan voor keuzevrijheid en bij wie iedereen welkom is. Neem eens een kijkje op hun website en doe een donatie (maar alleen als dit goed voelt ;-).

Mei 2021
Op naar een test- en vaccinmaatschappij? Actuele reflectie
Vrijwel iedereen is de maatregelen moe, het duurt te lang. In de media wordt vaccineren als enige uitweg gepresenteerd. Logisch gevolg is dat de roep en bereidheid onder de bevolking om mee te werken aan een ‘test- en vaccinmaatschappij’ toeneemt. Een samenleving waarin gezondheid bewezen moet worden en iedereen bij voorbaat als ‘gevaar’ wordt gezien. Stichting Artsen Covid Collectief vindt dit onnatuurlijk, onwerkbaar en zeer zorgelijk. Wij vinden dat ook. Op de website van het artsencollectief staat een kritisch artikel van een specialist laboratoriumgeneeskunde, een internist en biochemicus. In dat artikel bepleiten zij dat het massaal testen van de bevolking zonder medische beoordeling vooraf en het testen van mensen zonder klachten onnodig en onjuist is. Daarbij zou het massale testbeleid leiden tot onterecht quarantaine van zo’n 200.000 mensen per maand. Hun advies: volg het WHO advies en voer alleen testen uit bij specifieke klachten en na beoordeling van de patiënt door een arts. Het hele artikel lees je hier.

April 2021
Nanodeeltjes aangetoond in homeopathisch middel voor de landbouw
Het gebruik van homeopathie bij plantenziekten en in de landbouw staat nog in de kinderschoenen. Maar de ervaringen op dit gebied zijn veelbelovend. Recent onderzoek naar de samenstelling van het middel Homoeo Agrocare toont aan dat de werking van dit homeopathische middel waarschijnlijk toe te schrijven is aan de aanwezigheid van nanodeeltjes. Het hele artikel lees je hier.

April 2021
Homeopathie is maar placebo… of toch niet?
U weet dat homeopathie werkt, maar wat zegt u als uw omgeving zegt ‘ach dat werkt toch niet, het is maar placebo’? In dit Engelstalig filmpje geven wetenschappers helder weer dat het méér is dan placebo.

Februari 2021
Homeopathie bij koude handen
Een casus van een collega: een vrouw van veertig geeft aan het bijna altijd koud te hebben. Van november tot april vergaat ze van de pijn. Ze gaat klam zweten als ze het koud heeft, krijgt blauwe lippen, dode vingers, wintertenen en ontstoken vingerkootjes door de kou.Via deze link is te lezen hoe de behandeling verlopen is.

28 september 2020
Duitse studie: Homeopathie is kostenbesparend en effectief
Een behandeling door homeopathische artsen is een belangrijke en effectieve aanvulling op conventionele geneeskunde. Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse zorgverzekeraar Securvita. Reden voor deze zorgverzekeraar te pleiten voor meer homeopathische artsen (Duitsland kent geen klassiek homeopaten). Lees hier verder.

15 september 2020
De 3 R’s, B’s en V’s
Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor ondersteuning bij zowel fysieke als mentale klachten of als u zich veel zorgen maakt en/of uw weerstand wilt ondersteunen. De algemene tips over het ondersteunen van uw weerstand vatten we samen in de 3R’s, B’s en V’s. De 3 R’s zijn bekend: rust, reinheid en regelmaat. Dat verlaagt het stressniveau bijvoorbeeld. De 3 B’s staan voor bewust, bewegen en buiten. Het liefst in deze combinatie: met gerichte aandacht (en respect voor de natuur) buiten bewegen. De 3 V’s lopen in deze periode het risico als eerste te sneuvelen, de goede varianten ervan: voeding, vitamines en verbinding. Verbinding spreekt voor zich, zonder sociale contacten kunnen we niet echt mens zijn. Maar onbesuisd is in deze periode zeker niet de bedoeling. Onder goede voeding verstaan we vooral veel groenten en fruit, liefst zelf bereid. Wat betreft vitamines zijn vitamines C en D en het mineraal zink belangrijk. Interessant is het Spaanse onderzoek waar Juglen Zwaan in zijn blog naar verwijst: er zijn goede aanwijzingen dat het als behandelmethode effectief is voor patiënten met COVID-19 die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Veel minder IC-opnames en doden.

26 mei 2020
Eendenkroos
Er is onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie bij eendenkroos dat met arsenicum vergiftigd is, om het placebo-effect uit te sluiten. Er is een leuk publieksfilmpje van gemaakt door het Homeopathy Research Institute.

24 januari 2020
Wel of niet vaccineren?
Er is veel discussie in de media over het onderwerp vaccineren, waarin vooral de redenen om wél te vaccineren aandacht krijgen. Er is weinig ruimte en begrip voor de keuze om niet te vaccineren, ouders die deze keuze maken worden gemakkelijk weggezet als onverantwoordelijk. Wil je ook informatie over de andere kant? Lees dan dit artikel op klassiekehomeopathie.nl.

14 januari 2020 Cursus
Zelf helpen met homeopathie
Op vrijdag 14 februari geeft onze collega Ton Jansen (Den Hoorn) de cursus Zelf helpen met homeopathie. Veel acute klachten kunt u vaak prima zelf behandelen. Deze cursus geeft u de basiskennis die u nodig heeft om met een selectie aan middelen zelf aan de slag te gaan. U krijgt veel informatie over de verschillende EHBO-middelen. Ook leert u hoe u met behulp van het boekje ‘Homeopathische Huis-Reisapotheek’ bepaalt welk middel nodig is en wanneer u professionele hulp inschakelt. De kosten voor deze dag bedragen €100,00 inclusief koffie, thee en biologische lunch. Voor meer informatie klikt u hier.

24 oktober 2019
Onderzoek depressie bij tieners en de pil
Wij zien in onze praktijk veel vrouwen – en ook tienermeiden – die kampen met psychische klachten. Ze voelen zich down, hebben wisselende stemmingen, last van PMS, zijn snel geïrriteerd, soms op het agressieve af. Vaak komen de vrouwen in eerste instantie met fysieke klachten die niet direct te linken zijn aan de pil. We zien dan dat deze vrouwen ook psychisch enorm opknappen als we het hormoonstelsel in balans brengen met een homeopathische detoxkuur. Er komt meer stabiliteit en zij komen beter in hun vel te zitten. Ze voelen zich ‘lichter’. Het zou mooi zijn als dit verband tussen psychische klachten en pilgebruik ook door onderzoek bevestigd wordt. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van de pil op de psyche van de vrouw. Het begin is er: http://www.medischdossier.org/blog/482/pil-gelinkt-aan-depressie-bij-tieners.html

11 oktober 2019
Australisch rapport verder uitgelicht: resultaten positief voor homeopathie
Een positief rapport over homeopathie werd jarenlang verzwegen. Het oorspronkelijke Australisch rapport van de Australische overheidscommissie NHMRC uit 2012 blijkt veelbelovend voor homeopathie. Het tweede rapport uit 2015 oordeelde negatief over homeopathie. Dit negatieve oordeel bleek achteraf onjuist, zo is recent bekend gemaakt. De Homeopathy Research Institute (HRI), een internationale organisatie die wetenschappelijk onderzoek in homeopathie wil bevorderen, noemt het vrijgeven van het eerste Australische rapport een overwinning. Een opsteker voor patiënten, beleidsmakers en eenieder die transparantie voorstaat. Voor meer informatie klik hier.

7 juli 2019
Boekentip: De kracht van alternatieven (Toine de Graaf)
In het pas verschenen onderzoeksrapport van het CBS (zie bericht hieronder) komen de verschillende opvattingen over ‘alternatieve geneeskunde’ aan bod. Meningen worden vaak gevoed door ervaringen en feiten, maar zeker niet altijd. En wat betreft ‘alternatieve geneeskunde’ lijken feiten er minder toe te doen, vooral bij de criticasters. Daarom deze link naar een interview met journalist Toine de Graaf over zijn boek, waarin hij de vooroordelen en het onbegrip ontleedt en beschrijft waar de kracht van alternatieve behandelmethoden ligt.

18 juni 2019
‘Meerderheid voorstander van opname alternatieve geneeswijzen in basispakket’
Uit recent onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat bijna één op de vijf volwassenen de afgelopen vijf jaar een alternatieve genezer te hebben bezocht. Zij zijn hier doorgaans erg over te spreken. Vrouwen, personen tussen 25 en 65 jaar en hoogopgeleiden gaan relatief vaker naar een alternatief genezer. Ongeveer een kwart van de bevolking hecht evenveel waarde aan reguliere en alternatieve geneeswijzen. En 60% van de volwassen bevolking vindt dat alternatieve geneeswijzen opgenomen moeten worden in het basispakket. Door deze groep worden de acupuncturist, chiropractor en homeopaat het vaakst genoemd als te vergoeden geneeswijze. Voor meer informatie klik hier.

7 mei 2019
Eerste advies bij chronische migraine: stop pijnstillers
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum concluderen dat patiënten met chronische migraine die frequent pijnmedicatie gebruiken daar beter mee kunnen stoppen. Na het afkicken van de medicatie was het aantal hoofdpijndagen met 25% afgenomen (vijf dagen), en het aantal dagen met migraine zelfs met 45% (zes tot zeven dagen). Behandeling met botox bleek geen verschil te maken, ook niet een jaar na de behandeling: van de patiënten had 60 procent geen last meer van chronische migraine en meer dan 30% had geen preventieve medicatie meer nodig. Zie voor meer informatie deze link. Met homeopathie kan het afkicken goed begeleid worden (via een detoxkuur) en het verder verminderen van de hoofdpijnklachten. In het artikel van april is te lezen hoe homeopathie daar bij kan helpen..

April 2019
Homeopathie bij pijnklachten
Dit keer een casus van een collega in Noord-Holland over het verlichten van pijnklachten na een whiplash. Joke heeft in 1999 een auto-ongeluk gehad met een whiplash tot gevolg. De revalidatie was lang en pijnvrij werd ze nooit. Daar komt bij dat Joke een allergie heeft voor alle pijnmedicatie. Toen ze het gevoel kreeg niet verder te komen met huisarts en specialisten, maakte ze een afspraak met een homeopaat. Via deze link is te lezen hoe de behandeling verlopen is.

25 december 2018
Regelmatig saunabezoek goed voor de gezondheid
Al duizenden jaren kent men in Scandinavië de traditie van het saunabezoek. Meestal ter ontspanning, maar het geven van hitteprikkels aan het lichaam blijkt ook erg gezond te zijn voor lichaam en geest. Finse onderzoekers hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de gezondheidseffecten van 1 tot 3 saunabezoek per week. Het vermindert een hoge bloeddruk, helpt bij longproblemen, artritis, hoofdpijn, griep en verschillende psychische aandoeningen. Saunabezoek is niet aan te raden tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of bij nog niet-stabiele hart- en vaatziekten. Voor meer informatie klik hier.

21 december 2018
Overzicht keuze zorgverzekeringen en vergoedingen 2019
Vindt u het ook zo lastig om de juiste zorgverzekering te kiezen? Zoveel keus terwijl er eigenlijk maar 10 ‘grootbedrijven‘ zijn. Bijna alle zorgverzekeringen vergoeden een deel van de consulten ‘alternatieve geneeswijzen’, bij sommige moet daar wel expliciet voor gekozen worden. Goed om te weten dat zorgverzekeraar CZ komend jaar de reikwijdte van bepaalde alternatieve therapieën beperkt. Zo worden reïncarnatietherapie, ayurvedische geneeskunde, orthomoleculaire en craniosacrale therapie niet meer vergoed per 2019. Over dit besluit is overigens veel ophef geweest in de media. Klik op de onderstreepte afkortingen voor de links naar het vergoedingenoverzicht 2019 voor de aanvullende zorgverzekeringen met specifieke dekking voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH en NWP.

24 oktober 2018
Australisch rapport over homeopathie staat onder druk
Vorig jaar september is er veel ophef geweest over het rapport van de EASAC, de adviesraad van Europese wetenschapsinstituten (zie bericht hieronder). Nu blijkt dat de Australische bijdrage aan dit rapport niet gebaseerd is op erkende wetenschappelijke richtlijnen of normen. De Senaat van Australië heeft daarvoor de National Health & Medical Research Council (NHMRC), auteur van de Australische bijdrage, op het matje geroepen. De NHMRC heeft het bewijsmateriaal over homeopathie beoordeeld als ‘er is geen betrouwbaar bewijs’ voor de werkzaamheid van homeopathie. Deze conclusie is gebaseerd op 5 studies, 171 studies zijn mogelijk onterecht niet meegenomen in de analyse. Voor meer informatie klik hier (Nederlands) en hier (Engels).

18 september 2018
Zelfs fitte mensen lopen gezondheidsrisico bij te veel zitten
De relatie tussen overgewicht en diabetes is algemeen bekend, net als het verband tussen veel zitten en diabetes. Nieuw is dat dit verband nu ook is gelegd bij mensen die regelmatig sporten. De kans op diabetes neemt dus ook toe bij sportievelingen die veel zitten. Voor meer informatie klik hier.

17 juli 2018
Leefstijlgeneeskunde in het basispakket van de zorgverzekering
De eerste horde op weg naar betere preventieve gezondheidszorg is genomen. Vanaf 2019 wordt hulp bij overgewicht vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Voor meer informatie klik hier.

13 mei 2018
Resultaten internationaal onderzoek naar PMS
De resultaten van internationale onderzoek naar PMS en PMDD, dat eind 2012 gestart is, zijn bekend. In het onderzoek werden homeopathische en ‘gebruikelijke’ behandeling van vrouwen met PMS en PMDD vergeleken. Helaas kon de studie in Duitsland geen doorgang vinden. Uiteindelijk hebben 47 vrouwen in Nederland en Zweden meegedaan. De verbetering van premenstruele symptomen na 4 maanden was in de groep met aanvullende homeopathie significant groter dan in de groep met alleen gebruikelijke behandeling. Ook waren in de homeopathiegroep de veranderingen in ervaren zwaarte van ‘eigen problemen’ en de scores voor ‘welbevinden’ significant beter. Voor meer informatie klik hier.

10 mei 2018
Protonpompremmers kunnen de kans op maagkanker tot 800% doen toenemen
Mensen die zuurverminderende middelen (protonpompremmers, PPI’s) tegen spijsverteringsproblemen gebruiken, hebben tot acht keer meer kans om maagkanker te krijgen, zo bleek uit een onderzoek. De kans om maagkanker te krijgen nam toe naarmate mensen de middelen langer gebruiken. Het risico was verdubbeld bij mensen die de geneesmiddelen gedurende een jaar of minder gebruikten, maar bij mensen die de PPI’s langer dan een jaar toegediend kregen was het risico vervijfvoudigd; en dat nam tot acht keer toe als de PPI’s gedurende twee jaar of langer gebruikt werden. Lees hier meer…

27 maart 2018
Een eitje, ook voor de baby
Eieren werden meer dan een halve eeuw lang gedemoniseerd omdat ze cholesterol zouden verhogen. Een foute bewering… want eieren zijn gezond. En dat is ook wel logisch, ze bevatten alles wat een groeiend organisme nodig heeft: eiwitten met alle aminozuren, en genoeg choline voor zenuw- en hersengroei én om cholesterol netjes vloeibaar te houden in het bloed. Lees hier meer…

7 februari 2018
Vijf tips om genoeg groente te eten
Het lijkt niet altijd even makkelijk om genoeg groente (250 gram per dag) te eten. Met deze 5 tips lukt het vast beter. Aanvullend op deze tips is een goed gevulde (eventueel gepureerde) groentesoep een makkelijke manier om aan lekker veel groente te komen. En gaat er ook bij kinderen doorgaans goed in! Ook kunt u restjes gegrilde groente gebruiken als broodbeleg of in een lunchsalade. Hou onze nieuwsbrief in de gaten, hierin komt een recept voor een heerlijke en makkelijke soep boordevol groente!

5 december 2017
‘Veel artsen erkennen soms ook nutteloze medicijnen voor te schrijven’
Uit onderzoek onder 5000 artsen in Groot-Britannië blijkt dat meer dan 80% van de artsen medicijnen en/of behandelingen voor te schrijven waarvan zij weten dat deze onnodig zijn of niet werken – inclusief chemotherapie bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium. Lees meer…

28 november 2017
Vergoedingen homeopathie zorgverzekeringen 2018
In het vergoedingenoverzicht 2018 worden de aanvullende zorgverzekeringen vermeld en daarbij de dekking die deze geven specifiek voor consulten van klassiek homeopaten die aangesloten zijn bij de NVKH.

13 oktober 2017
‘Gebruik van homeopathie neemt explosief toe’
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is homeopathie de tweede geneeswijze ter wereld. Het wordt toegepast in 66 landen en het aantal gebruikers groeit snel. Volgens het bureau Transparency Market Research is het gebruik van homeopathie is wereldwijd de afgelopen jaren explosief gestegen, vooral in Europa, Noord Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Lees meer…

25 september 2017
Effectiviteit homeopathie: wetenschappelijke ophef en patiëntervaringen
Afgelopen week publiceerde de Volkskrant een artikel over homeopathie, gebaseerd op een verklaring van EASAC, een adviesraad van Europese wetenschapsinstituten. Het advies van EASAC is om homeopathische middelen aan dezelfde strenge regels te laten voldoen als reguliere geneesmiddelen, dat betekent dat naast controle op veiligheid ook bewijs van werkzaamheid gegeven zou moeten worden (dat laatste is nu geen eis). Dit lijkt een redelijk advies, maar verder lezend zijn de groep opstellers er al van overtuigd dat homeopathie niet werkt. In de literatuurlijst staan alleen maar publicaties die ook tot deze conclusie komen. Niet opgenomen zijn de uitmuntende onderzoeken waarop bijvoorbeeld de Zwitserse overheid haar beslissing baseert om homeopathie wel in het verzekerde pakket op te nemen. De KVHN heeft een open brief aan de EASAC geschreven. In het programma ‘Dit is de dag‘ van 21 september licht Cristien Klein, arts-homeopaat, toe dat homeopathie wel bewezen is. Liesbeth Ellinger, homeopatisch dierenarts, heeft in het NRC commentaar gegeven op het artikel in de Volkskrant. Het NRC heeft afgelopen week ook een artikel geschreven over homeopathie, maar dan over patiëntervaringen. Dat geeft gelijk een veel genuanceerder beeld. Volgens het CBS zijn er bijna 1 miljoen Nederlanders die een ‘alternatief genezer’ bezoeken, waaronder 20% een homeopaat. Goed om te weten dat de Stichting Gezond Leven patiëntervaringen verzamelt. Wilt u hier ook aan bijdragen, zie deze  link.

21 juli 2017
‘Gebruik zoetstoffen leidt niet tot gewichtsverlies, integendeel’
Onderzoek toont aan dat het gebruik van zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en stevia in plaats van ‘gewone’ suiker niet leidt tot gewichtsverlies. Lees meer

7 maart 2017
Standpunten politieke partijen ten aanzien van homeopathie en CAM-zorg
Wilt u de standpunten weten van de politieke partijen ten aanzien van homeopathie om mee te laten wegen bij uw partijkeuze op 15 maart? Check deze link.

20 januari 2017
‘Breuken helen sneller met homeopathie’
Homeopathie wordt al eeuwen toegepast om de genezing van breuken te versnellen, callusvorming te bevorderen (de natuurlijke manier waarop een breuk in een bot weer dichtgroeit) en pijn te verminderen. Dit is nu ook wetenschappelijk onderzocht: tussen 2009 en 2012 werden 67 patiënten, die met een gebroken enkel waren opgenomen in een Indiaas ziekenhuis, uitgenodigd om aan een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek deel te nemen. De homeopathische behandelingsgroep ervoer een snellere genezing, en significante verbetering van de breuklijn, rand, callusvorming en breukheling in vergelijking met de placebo groep. Ze ervoeren ook minder pijn en gebruikten minder pijnstilling. Voor meer informatie zie deze link.

12 januari 2017
Arts Henk Fransen streeft naar medicijnloos ziekenhuis
Fransen heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met kanker en geeft bijscholingen aan artsen, psychologen en natuurgeneeskundigen. Zijn heldere visie op de kracht van het zelfgenezende vermogen is waardevol voor zowel zieke als gezonde mensen. De afgelopen jaren gaf hij lezingen op (inter)nationale congressen over preventie, ziekte en gezondheid. Daarnaast gaf hij tientallen lezingen en trainingen voor tal van bedrijven en beroepsverenigingen. Stap voor stap wil Fransen toewerken naar het meerdere keren per jaar organiseren van langer durende workshops voor zieke mensen waarin Zhineng intensiever beoefend kan worden. Tijdens deze langer durende workshops krijgen deelnemers deskundige begeleiding in alle zaken die van belang zijn in een goede alternatieve totaal aanpak van kanker: voeding, supplementen, ontgifting, stress, omgevingsfactoren, etc. Op den duur wil hij op die manier een centrum realiseren waar mensen het hele jaar door deskundig begeleid kunnen worden en een aantal effectieve alternatieve behandelingen kunnen krijgen: het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland. Dit is een toekomstvisie. De weg er naartoe een stapsgewijs proces. Voor meer informatie, zie deze link.

20 december 2016
‘Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk’
Wat de natuurgeneeskunde al veel langer weet, wordt gelukkig ook steeds meer door de reguliere geneeskunde onderkend, namelijk dat antidepressiva niet of nauwelijks werken en vooral schadelijk zijn, zie deze link. Depressieve gedachten gaan over het algemeen vanzelf over, soms zijn ze langduriger en is er meer aan de hand. Vaak zien wij, net als andere natuurgeneeskundigen, een relatie tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Daar komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. Een gezonde darm is een gezonde geest! Met klassieke homeopathie, goede voedingsadviezen en tijdelijke ondersteuning met supplementen kunt u uw darmen (en geest) weer gezond krijgen.

16 november 2016
Homeopathie verbetert slaappatronen bij mens en dier
Nadat onderzoek bij dieren uitwees dat bepaalde homeopathische middelen de ‘non rapid eye movement’ (NREM) slaap bij dieren verbeterde, blijkt uit ander onderzoek dat ook de NREM en totale slaap bij jongvolwassenen verbeterde na inname van twee geselecteerde homeopathische middelen. Zie deze link voor meer informatie.

8 november 2016
Homeopathie op youtube
Bekijk hier de diverse filmpjes van personen die vertellen over hun ervaring met homeopathie.

26 oktober 2016
Zuiver in de krant
Lees hier het artikel over Zuiver dat verscheen in de Rijswijkse krant en de Zuidwester krant.

7 oktober 2016 10.00 – 17.00 uur
Cursusdag ‘Zelf Helpen met Homeopathie’
Tijdens deze cursusdag leert u hoe u in acute gevallen zelf kunt helpen met homeopathie. Een gezellige en interactieve dag vol tips en adviezen. Zie voor meer informatie www.gezondheidinbeweging.nl. Deelname: € 100,00 inclusief uitgebreide biologische lunch. Locatie: Centrum voor Gezondheid in Beweging, Veenakkerweg 5, 2635 NC Den Hoorn

28 september 2016
Ritje in de achtbaan tegen nierstenen?
Een opmerkelijk bericht, lees hier wat de beste plek is om nierstenen kwijt te raken…

22 september 2016
Vooral hoogopgeleiden bezoeken een alternatieve genezer
Het Meertens Instituut bestudeert de sociaal-culturele aspecten van alternatieve geneeswijzen. Lees meer…

13 augustus 2015
De potentie van homeopathie bij infecties
Twee recente studies laten de potentie van homeopathische behandeling bij infecties van de bovenste luchtwegen zien. Uit zowel een dubbelblinde studie met 80 patiënten als een observatiestudie bij 85 kinderen blijkt dat de homeopathische behandeling vergelijkbare (of betere) resultaten geeft als behandeling met antibiotica. Zie voor meer informatie deze link.

23 februari 2015
Ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan
Vrijwel alle ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan, zoals mindfulness, yoga of ontspanningsoefeningen. Bekende behandelwijzen als homeopathie, antropsofische geneeskunde en (andere) natuurgeneeskunde komen echter nauwelijks voor. Zie voor meer informatie deze link.

15 augustus 2014
Hoe werkt homeopathie?
Homeopathie maakt gebruikt van de geheugenfunctie van water. De werking van homeopathie wordt mooi uitgelegd in dit artikel en filmpje. Zie deze link voor meer informatie.

11 april 2014
Vermoeidheid door uitgeputte bijnieren
Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, maar zelden zal een arts de oorzaak zoeken in ‘uitgeputte bijnieren’. Jarenlange stress kan ertoe leiden dat de bijnieren onvoldoende hormonen, zoals DHAE en cortisol, gaan produceren. Een typisch symptoom is vermoeidheid overdag, maar ‘s avonds een te geprikkeld gevoel om de slaap te kunnen vatten. zie ook deze link. Belangrijk is om in ieder geval 2 à 3 liter water met voldoende mineralen te drinken en gluten te vermijden. Vitimine C, B5 en andere B-vitaminen helpen bij het herstel van de hormoonproductie in de bijnieren. Verder kunnen kruiden helpen het lichaam meer energie te geven zonder achteraf uitputting uit te lokken. Ook met homeopathie kunnen de bijnieren ondersteund worden.

28 maart 2014
Filmpje over homeopathie
Het programma Altijd Jong heeft een korte documentaire gemaakt over homeopathie. Zie deze link.

4 januari 2014
Nederlandse overheid probeert gebruik complementaire geneeskunde te ontmoedigen
Terwijl Zwitserland en Amerika de waarde van de complementaire geneeskunde erkennen, probeert de Nederlandse overheid het gebruik ervan te ontmoedigen. Zo mogen indicaties niet meer op homeopathische geneesmiddelen worden vermeld en worden hoge boetes gegeven als op websites informatie wordt gegeven over de werking van complementaire geneesmiddelen. Onze minister van Volksgezondheid Schippers is een hetze gestart tegen de complementaire geneeskunde en lijkt er een persoonlijke agenda op na te houden.
Bekijk via deze link de toespraak die minister Schippers voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij opnam en oordeel zelf. Vindt u ook dat een minister objectief moet zijn en dat u zelf moet kunnen bepalen voor welke zorg u kiest? U kunt haar dat laten weten door haar een e-mail te sturen. Er is ook een petitie waarin haar aftreden geëist wordt, zie deze link.

30 december 2013
Voorkomen van antibioticaresistentie: de waarde van homeopathie
In zijn blog op Artsennet draagt Frans Kusse diverse oplossingen aan die leiden tot minder en zorgvuldiger antibioticagebruik bij mensen en dieren. Naast preventie, voeding en probiotica is ook bewezen in diverse onderzoeken dat homeopathie een oplossing kan zijn. Zo wees een Belgisch onderzoek uit dat 80% minder antibiotica werden voorgeschreven bij mensen die homeopathisch behandeld werden. En uit een Nederlands onderzoek blijkt dat homeopathie diarree bij pasgeboren biggen kon voorkomen en daarmee tot 85% minder antibioticagebruik geleid heeft. Zie zijn blog voor meer informatie.

18 oktober 2013
Vitamine D in donkere dagen
De dagen worden korter, dus is het extra belangrijk om te letten op vitamine D. Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten om het kleine beetje zonlicht dat er nog is op te vangen. Valt het niet mee het knusse huis te verlaten, eet dan wat vaker vette vis zoals makreel en haring of een eitje. Tijdelijk een supplement is ook een optie.

10 juli 2013
Artikel over onze praktijk in de Zuidwesterkrant
Klik op deze link voor het artikel.

21 juni 2013
Homeopathisch griepvaccin blijkt effectief
Door aan maar liefst 10 homeopathische griepmiddelen de licentie preventief griepvaccin toe te kennen, geeft de Canadese gezondheidsraad aan dat homeopathische ‘vaccins’ effectief zijn. Hiermee groeit de lijst van homeopathische preventiemiddelen (‘vaccins’) die beschikbaar zijn voor de Canadese bevolking, waaronder polio, mazelen en kinkhoest. De middelen hebben de test doorstaan die de claim controleert op veiligheid en effectiviteit volgens de instructies op het label. Zie voor meer informatie: homeopathisch griepvaccin is effectief en Health Canada.

18 juni 2013
De werking van homeopathie bewezen?
Welke bewijzen zijn er voor het bestaan van de werkzaamheid van homeopathie? Hoe werkt een homeopathisch middel dat zo sterk verdund is dat er vaak geen fysiek werkzame moleculen meer in zitten? In het artikel ‘de werking van homeopathie bewezen‘ van R. Hamers wordt uitgelegd dat er meerdere manieren zijn om informatie over te brengen. Dat kan chemisch zijn via moleculen, maar ook zonder verplaatsing van moleculen via straling, elektriciteit, elektromagnetische velden. Hoe homeopathie precies werkt, weten we nog niet, dat het niet via de overdracht van moleculen gaat (chemisch), weten we wel. Jammer dat de discussie vaak alleen gaat over de afwezigheid van fysiek werkzame moleculen en niet gekeken wordt naar de andere vormen van informatieoverdracht.

8 maart 2013
Boekentip: Darmehbo
Er is een leuk en informatief boek verschenen over wat je kunt doen bij darmproblemen. Het bevat algemene tips om je beter te voelen, maar gaat ook in op vervelende problemen als verstopping en diarree. Compleet met recepten en andere tips. Zie www.darmehbo.nl voor meer informatie.

17 december 2012
Onderzoek: homeopathie meest gebruikte vorm van complementaire geneeswijzen bij kinderen met kanker
Een aantal Nederlandse kinderartsen heeft bij zes academische ziekenhuizen onderzoek gedaan naar het gebruik van complementaire alternatieve medicijnen (CAM) bij kinderen met kanker. Het blijkt dat in 42% van de ingevulde vragenlijsten ouders ook hun heil zoeken bij CAM, waarbij homeopathie en voedingssupplementen het meest gebruikt worden. Het zal waarschijnlijk niet alleen om klassieke homeopathie, maar ook het gebruik van zelfhulpmiddelen die in de drogist te koop zijn. Zoals ook uit ander onderzoek blijkt, bespreekt maar een klein gedeelte van de patiënten (hier de ouders) het gebruik van CAM met de oncoloog. Het overgrote deel van de ouders heeft een open houding naar CAM en vindt dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Zie voor de Engelstalige samenvatting van het onderzoek klik hier.

30 november 2012
Hoe simpel kan het zijn: tandenpoetsen verlaagt risico op hartziekten
Dat gezonde tanden en tandvlees ook van belang zijn voor de algemene gezondheid begint nu ook in de geneeskunde door te dringen. Uit recent onderzoek in het British Medical Journal blijkt dat mensen die niet twee keer per dag poetsen en niet regelmatig op controle gaan bij de tandarts zo’n 70% meer kans hebben op een hartziekte. Ook het risico op een ontstekingsziekte, zoals artritis, is hoger. De vraag is natuurlijk of goede mondverzorging de enige bepalende factor is voor het verlaagd risico of dat het een kenmerk van betere leefgewoonten is en dat hierdoor het risico op hartziekten lager is. Voor meer informatie klik hier.

23 november 2012
Internationaal onderzoek naar PMS
Per 1 oktober 2012 is een internationaal onderzoek naar homeopathische en ‘gebruikelijke’ behandeling van vrouwen met PMS en PMDD gestart in Nederland, Duitsland en Zweden. Vrouwen tussen de 18 en 50 jaar met klachten vóór de menstruatie kunnen meedoen. Zij moeten bereid zijn om regelmatig symptomendagboeken bij te houden en vragenlijsten in te vullen. Voor meer informatie klik hier.