Veelgestelde vragen

Nee, u mag niet zomaar stoppen met uw medicatie of reguliere behandeling, dit mag alleen in overleg met de behandelend arts. Homeopathische middelen kunnen over het algemeen goed naast reguliere medicijnen gebruikt worden.

De huisarts heeft een centrale rol in de reguliere gezondheidszorg in Nederland. Toch heeft u voor een homeopathische behandeling geen verwijzing nodig van uw huisarts. Dit neemt niet weg dat veel huisartsen graag op de hoogte zijn van complementaire behandelingen, waaronder klassieke homeopathie. Indien u dat wenst, kunt u uw huisarts op de hoogte stellen van de behandeling.

Dit is afhankelijk van de aard van de klachten. Over het algemeen zijn voor acute klachten minder consulten nodig dan voor chronische klachten. Tijdens het vervolgconsult evalueren we of er voldoende vooruitgang geboekt wordt om door te gaan met de behandeling. In sommige gevallen kan het nodig zijn om u door te verwijzen naar een andere behandelaar.

Klassieke homeopathie kan bij vrijwel elke klacht worden ingezet. Het is een milde geneeswijze geschikt voor lichamelijke, emotionele en psychische klachten, zowel acuut als chronisch. Klassieke homeopathie kan ook prima worden toegepast als ondersteunende therapie naast een reguliere behandeling. Denk hierbij aan sneller herstel na een ingreep of ziekteproces en het ondervangen van vervelende bijwerkingen.

Nee, homeopathische middelen worden niet getest op dieren. Alle middelen zijn uitvoerig getest op mensen.

Homeopathische middelen worden met name van plantaardige, dierlijke en minerale stoffen gemaakt.

Klassieke homeopathie kent niet de bijwerkingen zoals die zich bij reguliere medicijnen kunnen voordoen. Doordat het homeopathisch middel het zelfgenezend vermogen prikkelt kunnen er wel reacties op het middel of een beginverergering optreden, deze zijn echter tijdelijk van aard.

Een beginverergering is een kortdurende verslechtering van uw klacht(en). Deze hoeft niet altijd op te treden.

Dit is afhankelijk van uw klacht. Acute klachten verbeteren vaak zeer snel, soms al binnen enkele m inuten. Chronische klachten vergen meestal meer tijd. Over het algemeen merkt u binnen een paar weken een reactie op het middel.

Hierover wordt door klassiek homeopaten verschillend gedacht. In de praktijk blijkt dat wanneer het middel goed past, koffie of pepermunt geen problemen geeft. In sommige situaties kunnen wij adviseren om het gebruik van koffie te beperken en/of het gebruik van menthol te vermijden en een mentholvrije tandpasta te gebruiken. Er zijn verschillende tandpasta’s zonder menthol te verkrijgen.

U hoeft niet in klassieke homeopathie te geloven. Kinderen en dieren reageren bijvoorbeeld heel goed op klassieke homeopathie. Uiteraard bevordert vertrouwen in de behandeling de genezing van uw klachten; dit geldt overigens voor alle geneeswijzen.