Tips en weetjes 

Tip: teken oppikken met pluisjesroller
We kregen een handige tip die we graag met u delen: ‘rol’ na de wandeling uw hond met een kleefroller voor pluisjes over de vacht om teken te vangen die zich nog niet hebben vastgezogen. Dit kunt u uiteraard ook bij uw buitenkat doen.


Paarden en maagproblemen

In de vrije natuur zijn paarden gewend om in een kudde al grazend flinke afstanden af te leggen. Het maagdarmstelsel van het paard is ingericht op beweging en onbeperkte toegang tot voeding. Ze hebben een kleine maag en eten de hele dag door kleine beetjes. Paarden maken continu maagzuur aan, niet alleen als ze eten zoals bij mensen. Om al dit maagzuur te neutraliseren maken ze veel speeksel aan. Door te kauwen wordt de aanmaak van speeksel gestimuleerd, met name kauwen op ruwvoer (hooi, gras). Als een paard niet voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft, kan er teveel maagzuur in de maag blijven en het maagslijmvlies beschadigd raken. Dit kan zelfs tot maagzweren leiden. Veel van onze gedomesticeerde paarden staan een groot deel van de dag op stal met weinig beweegruimte en beperkt toegang tot ruwvoer. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten die niet altijd herkend worden als maagklachten. Symptomen kunnen zijn: verminderde prestaties, verminderde eetlust en vermagering, veel gapen, opgetrokken flanken, tandenknarsen, luchtzuigen, gevoelig op aanraken van de buik, singeldwang, lichte koliek en/of diarree, doffe vacht, gedragsveranderingen, etc. De behandeling van maagklachten beperkt zich dus niet tot het juiste homeopathische middel, maar ook de oorzaak zal aangepakt moeten worden.


Vaccinaties

Wist u dat jaarlijks vaccineren lang niet altijd nodig is en zelfs klachten kan geven? Honden en katten die de puppy/kittenentingen hebben gehad zijn vaak lange tijd voldoende beschermd. Een titerbepaling kan uitsluitsel geven over de aanwezigheid van antistoffen bij uw dier. Voor meer informatie over deze titerbepaling (vaccicheck) kunt u op deze website terecht. Voor paarden bestaat er de tetacheck voor de bepaling van antistoffen tegen tetanus. Er zijn situaties waarin vaccineren niet te vermijden is. Denk aan paarden die op wedstrijd gaan of met een hond op vakantie willen in het buitenland. Bij (vage) klachten ontstaan na een vaccinatie of als u ondersteuning wilt bij het geven van een vaccinatie kunt u aan homeopathische begeleiding denken. Zie ook onze pagina over Homeopatic Detox Therapy.


Plast uw kat naast de bak?
Plassen naast de bak is een veelvoorkomend probleem waar verschillende oorzaken voor kunnen zijn. Dat kan een praktische zijn, zoals een verkeerde plaats van de kattenbak, te weinig kattenbakken voor het aantal katten in huis, te hard of te zacht kattengrind, de kap over de bak geeft problemen enz. Maar er kan ook een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld blaasgruis; de pijn bij het plassen geeft een negatieve associatie met de kattenbak. Het kan ook een stressreactie zijn, of te maken hebben met ouderdom. Het juiste homeopathische middel, uitgezocht bij de oorzaak voor de zindelijkheidsklachten en passend bij het karakter van uw kat, kan het probleem snel weer verhelpen.


Teken weren

Het is een achterhaald verhaal dat teken zich vanuit bomen laten vallen. Ze zitten juist in hoog gras en kreupelhout. Ze kruipen vervolgens via de poten van uw hond naar warme plekjes, zoals de liezen, oksels en hals. Er zijn vele middelen op de markt die uw dier beschermen tegen teken. Helaas zijn dit vaak chemische middelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw dier. U kunt zelf een antitekenspray maken met etherische oliën.
U heeft nodig:

  • 10 druppels theeboom (tea tree)
  • 10 druppels eucalyptus
  • 10 druppels lavendel
  • 5 druppels citroengras
  • 1 liter lauwwarm water
  • 1 dessertlepel zout
  • plantenspuit


Doe het water in een plantenspuit. Druppel de etherische oliën op het zout. Doe het zout met de oliën in het water en meng goed. Spray uw hond goed in, met name liezen, oksels en hals. Voor gebruik krachtig schudden. Na zwemmen herhalen. U kunt de spray natuurlijk ook voor uzelf gebruiken. En zorg voor goed aansluitende kleding en blijf op de paden! Deze spray is niet geschikt voor katten vanwege de tea tree en eucalyptus.


​Konijn: een groepsdier

Wist u dat een konijn een groepsdier is en gezondheidsklachten kan krijgen als hij alleen gehouden wordt? Als u een alleenstaand konijn heeft kunt u bij diverse knaagdierencentra met uw konijn “op date” om een geschikte partner te vinden. Het is belangrijk om mannetje met vrouwtje te koppelen, dezelfde seksen samen gaat niet altijd goed.